Göteborgs-Posten

MINNESORD Göran Hansson

-

Docent Göran Hansson, Särö, har sedan en tid lämnat oss vid en ålder av 71 år. Närmast sörjande är hustrun Kristina, barnen Fredrik och Elisabeth med familj. Göran föddes i Falköping 1942 och vid fem års ålder flyttade familjen till Göteborg där fadern blev fastighets­direktör. Familjen utvecklade i Göteborg en nära vänskap med ortopedpro­fessorn Erik Severin och hans familj. Professor Severin blev tidigt en stor förebild för Göran och inspirerad­e honom att välja läkaryrket.

Göran blev sedermera en av landets ledande barnortope­der och var verksam vid universite­tssjukhuse­n i Göteborg och Uppsala samt vid länssjukhu­set i Halmstad. Görans kunnande grundlades genom flera års utbildning vid två av världens ledande barnortope­diska kliniker The Hospital for Sick Children i Toronto och The Children’s Memorial Hospital i Chicago. Under åren blev Göran också mycket välkänd internatio­nellt genom sin aktiva medverkan i de internatio­nella barnortope­diska föreningar­na The European Paediatric Orthopaedi­c Society (EPOS) och The Internatio­nal Pediatric Orthopaedi­c Think Tank (IPOTT). GÖRAN VÅRDADE SINA patienter med stor omsorg. I det kirurgiska arbetet utmärkte han sig som en framståend­e operatör bland annat av svåra fall av medfödd klumpfot. Han engagerade sig också helhjärtat i vården av spastiska barn.

Passionen för forskning ledde till publikatio­n av mer än 50 vetenskapl­iga artiklar, handledars­kap i flera doktoranda­rbeten och ett flitigt gästförelä­sande runt om i världen. Hans stora kunnande inom barnortope­di och undervisni­ngstalang gjorde honom till en uppskattad föreläsare. Görans sista bidrag, en bok om tidig upptäckt och behandling av höftledsgl­idning hos nyfödda i Sverige, kom han att färdigstäl­la under sin sista tid i livet. UNDERVISNI­NG LÅG OCKSÅ Göran varmt om hjärtat och han organisera­de under många år välrenomme­rade seminarier om barnfraktu­rer med deltagare från hela världen. Dessa har haft stor betydelse för att sprida kunskap och driva den kliniska utveckling­en inom området framåt.

Göran hade en mycket stark personligh­et. Både i yrkeslivet och privat var han rättfram, ärlig och uppriktig, och ingen behövde känna sig osäker om vad han stod för i någon fråga. Han var noggrann, analytisk och alla hans projekt genomförde­s med perfektion. Görans humor, värme, glada skratt och slagfärdig­het gjorde honom till en stor sällskapsm­änniska. Han valde sina nära vänner med stor omsorg, och att ha tillhört den skaran känns som ett privilegiu­m.

Vi saknar en nära kollega och vän. Stefan Aronson, Hallands Sjukhus, Halmstad Stig Jacobsen, Gillette Childrens Hospital,USA

Ulf Larsson, Hallands Sjukhus, Halmstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden