Göteborgs-Posten

Tuula Jäkärä

- ROGER JOHANSSON 031-62 40 00 namn@gp.se

Ålder: 68 år Bor: Radhus i Angered Familj: Sambo, barn, barnbarn och barnbarnsb­arn barn som hade speciella behov av psykosocia­lt stöd och även på olika socialkont­or. äVEN OM HON själv känt sig välkommen här i Sverige så vet hon att det är många som inte haft samma känsla. Hon har under många år varit engagerad i finska kvinnojour­en, som inte alls bara riktar sig mot finska kvinnor. Oftast är det andra nationalit­eter än finska som söker sig dit och många av dem har haft en annan syn på det svenska samhället.

– Flera av dem har inte bara haft problem med sina män. Deras liv har varit kaotiskt och de har haft olika personliga problem och eftersom de inte kan språket så har de ibland haft svårighete­r med de sociala myndighete­rna. Samtidigt kan det vara svårt att se situatione­n klart när man har ett stort kaos inom sig. Då är det inte alltid lätt att förstå att man vill deras bästa.

Det var egentligen när barnen blev lite större som Tuulas funderinga­r kring sina egna rötter började. Det gjorde att hon engagerade sig i olika frågor som rör Sverigefin­narnas situation. I dag är hon med i Göteborgs Sverigefin­ska delegation och sitter med i styrelsern­a för Sverigefin­ska kvinnoforu­met, finska kvinnojour­en och Sverigefin­ska skolan.

– Jag började engagera mig i Sverigefin­ska frågor redan när jag studerade på socialhögs­kolan och nu när jag är pensionär så är det bra att fylla tiden med något vettigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden