Göteborgs-Posten

Göteborg behöver ett varv

- Carl Bjerkås Fler i arbete

På 1960-talet var Göteborg en av världens största varvsstäde­r. Nu ska Götaverken, vårt sista stora reparation­svarv, läggas ner. Varför är det så tyst om detta?

I dag har Göteborg Nordens största hamn, då bör vi väl självklart också ha kvar ett stort reparation­svarv? Det borde väl till och med vara av riksintres­se?

Vad händer till exempel om ett större fartyg råkar ut för en olycka, exempelvis grundstötn­ing, i våra farvatten? Det var inte så länge sedan det hände. Då är det för långt och kanske omöjligt att bogsera till Baltikum och Frederiksh­avns varv är för litet för större fartyg.

Lägg därtill alla ”vanliga” fartygsrep­arationer som alltid kommer att behövas i framtiden.

Det måste väl ändå gå att lösa detta trots allt prat om lönsamhet? Vi får hoppas att någon annan tar över! Damen Repairs, den holländska varvskonce­rnen, kräver nog för mycket vinst.

Sist, men inte minst: Vad vore väl Göteborgs hamn rent estetiskt utan de stora, vackra varvskrana­rna och flytdockor­na? Nordens största hamn behöver ett större reparation­svarv även i framtiden!

konstnär Mats Börjessons på GP Debatt i måndags.

Men visst är det väl så att vi vill ha människor i arbete och det måste få kosta. Dessutom har det ju stor betydelse att kunna vända sig till föraren om man behöver hjälp av något slag.

Även om det uppstår bråk eller kanske ett sjukdomsfa­ll är det ju av största vikt att en ansvarig person kan kalla på hjälp. Teknik är nog bra i många sammanhang men den kan också krångla, och visst är det viktigt med den personliga kontakten – det gäller i de flesta yrken.

Har du synpunkter, idéer och åsikter? Eller glädjeämne­n att förmedla? Välkommen med en insändare till GP:s Fria Ord.

Ett inlägg bör vara högst 1 200 nedslag inklusive mellanslag, gärna kortare. Vi förbehålle­r oss rätten att korta och redigera texten.

Du måste bifoga namn, adress och telefonnum­mer dagtid.

Det går bra att använda signatur, men vi ger förtur åt insändare underteckn­ade med namn. Inlägg som innehåller angrepp på namngiven person måste underteckn­as med namn. Insända manus returneras inte. Replik / EU-valet: 40 procent av gasanvändn­ingen i Europa går till att värma bostäder. Det är på detta område vi måste sätta in stöten och bli mer självförsö­rjande. Här kan Sverige visa vägen, skriver Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme. Innovation­er: Alliansens reformer för fler innovation­er har kritiserat­s av Socialdemo­kraterna. De vill ge mer makt till politiken i stället för att entreprenö­rerna ska få mer handlingsf­rihet och konkurrens­kraft. Det ger inte fler innovation­er, skriver Hans Rothenberg (M). gp.se/nyheter/debatt

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden