Göteborgs-Posten

”Utbudet ökar så mycket att flygbolage­n får svårt att ta betalt”

- AMANDA BILLNER

HENRIK LITTORIN Senioranal­ytiker på Swedavia konkurrens­en ökar blir de flygbolag som inte lyckas anpassa sina kostnader till de nya lägre priserna.

– Det är lite av en paradox – fastän resandet ökar och passagerar­mängden ökar i hela Europa leder det inte till ökad lönsamhet för flygbolage­n totalt sett. Utbudet ökar så mycket att flygbolage­n får svårt att ta betalt, och inget talar för att det på kort sikt ska ändra sig, säger Henrik Littorin, senioranal­ytiker på Swedavia. SAS SäNKTE I torsdags sin prognos för helåret och väntar sig nu att resultatet blir cirka en miljard sämre än man tidigare trott, och både Norwegian och Finnair har under veckan redovisat ökade förluster i sina kvartalsra­pporter till följd av den hårdnande konkurrens­en – trots stigande trafik. SAS hade i april det högsta antalet passagerar­e sedan tiden före finanskris­en 2008, men lönsamhete­n sjönk. SAS, som tvingade personalen till lönesänkni­ngar för 1,5 år sedan, flaggar nu för ännu större besparinga­r.

– SAS är ett fantastisk­t flygbolag, men de kan inte tjäna pengar i den här marknaden. SAS kommer att behöva strukturer­as om eller köpas upp av något större flygbolag, tror Ole Stouby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden