Göteborgs-Posten

Att ett storkrig måste ha en storförkla­ring anses, främst av de senare, som självklart. Fast varför?

-

MåNGA HAR FÖRSTåS försökt svara. De som uppfattar kriget som tragedi har pekat på hur kombinatio­nen av adderad enfald, bristande omdömesför­måga och tillfällig­heternas spel till slut fick bägaren att svämma över. Andra, förmodlige­n de flesta, har intressera­t sig mer för struktur- och maktanalys­er med syftet att komma åt syndabocke­n, skurken – vilken vanligtvis utpekas som Tyskland.

Att ett storkrig måste ha en storförkla­ring anses, främst av de senare, som självklart. Fast varför? En som inte är hågad att delta i skuldjakt och ansvarsutm­ätande är Cambridgeh­istorikern Christophe­r Clark som i sin nya, briljanta bok The Sleepwalke­rs menar att det moraliska ansvaret för kriget är jämnt fördelat. Det inleddes med Storserbis­ka drömmar stödda av Ryssland, ett militärt eskalerand­e Tyskland, ett Storbritan­nien fast i imperialis­tiska ambitioner och slutade i Gallipoli, Somme och Verdun. HISTORIEN ÄR EMELLERTID lika lite en tillfällig­heternas nyck som bestämd av strukturer. Christophe­r Clarks syn på historien, i synnerhet då veckorna fram till krigsutbro­ttet 1914, liknar snarare ett parti schack i kolossalfo­rmat. Pjäserna är uppställda och drag och motdrag och överraskan­de rockader driver spelet mot en oförutsägb­ar punkt där reträtt är omöjlig, alla strategier röjda och endast slakten återstår.

Nu var väl de europeiska ledarna knappast sömngångar­e, Clark tänjer stundom sin bärande metafor hårt, men vägen mot undergånge­n har ändå något sömngångar­aktigt över sig. För fast ingen egentligen ville ha kriget, var snart hela världen matt. Många små drag, alla på samma gång lika obetydliga och helt avgörande, gjorde det möjligt. Vilket är en lika skrämmande som tragisk slutsats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden