Göteborgs-Posten

NöTT och PATineRAT

- PER-OLOF ELIASSON

Verkstad. 1888 uppfann han den klassiska rörtången och bara några år senare blev skiftnycke­l en världssucc­é.

JP Johansson tog sammanlagt 118 patent och man kan kalla honom inte bara uppfinnare utan också designer. Hans skiftnycke­l är inte bara funktionel­l att skruva med utan också vacker och ligger skönt i handen. och varianter.

Vinkeln på huvudet i förhålland­e till skaftet har ändrats från 45 till 15 grader för att det lättare ska gå att skruva i trånga utrymmen. På 50-talet var den så kallade hajen populär, den hade en hajkäftlik­nande rörtång i skaftänden; en annan variant hade platt skaftända och var avsedd som cykelnycke­l och senare har det kommit en ergonometr­isk variant med plastklätt handtag.

En hel del av äran för att skiftnycke­ln gjort sådan succé världen runt tillkommer den finlandssv­enske entreprenö­ren Berndt August Hjorth (1862–1937). Redan 1890 överlät JP Johansson försäljnin­gen av sina produkter till företaget BA Hjort & Co och det är därför som den svenska skiftnycke­ln kallas Bacho.

Och även om standardis­ering av muttrar och bultar slagit igenom är fortfarand­e en skiftnycke­l ett måste i varje verktygslå­da. En trend som håller i sig är att inredninge­n gärna får vara sliten

och lite nött. Det gör ingenting om mattan är trasig i kanten eller porslinet har en flisa – bara grundmater­ialet är bra. Det är så inredninge­n blir personlig samtidigt som det säger något om den som bor i bostaden. Men nu är det inte bara på loppisarna vi hittar de slitna möblerna. Även varuhusen hänger på trenden. Ikea lanserar till exempel en kollektion med gamla, handvävda mattor

från Turkiet. (TT)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden