Göteborgs-Posten

Köket är hemmets hjärta och nav

- MARIE DELICE KARLSSON

– Vi trivs båda mycket bra i det köket som har en gammal vedspis. KöKET SPELAR EN STOR ROLL, här samlas man, lagar mat, bakar och äter. Eftersom Eva älskar att baka så sprids den härliga doften av nybakat bröd i hela huset eftersom köket ligger centralt placerat i huset.

– Vi tycker också om att laga färsk fisk eftersom vi bor på västkusten och använder gärna färska råvaror i matlagning­en t ex våra egna grönsaker och rotfrukter, berättar Claes. Vi försöker såväl i vår inredning som i vår mathållnin­g tänka mer och mer ekologiskt. T ex genom att äta egna grönsaker, köpa ekologiska produkter .Vi har hämtat mycket inspiratio­n vad gäller inredning och ekologisk mathållnin­g från våra resor i Sverige, från Drakamölla­n på Österlen, Ängavallen i Vellinge, Wreta gästgiveri i Sörmland, Villa Sjötorp i Bohuslän och andra liknande ställen.

– När vi byggde huset hade vi tyvärr ingen plan för trädgården, utan den har fått växa fram allt eftersom. Vi har en naturtomt som gränsar till en hästhage och vassvik, vi vill gärna behålla känslan av naturtomt. Men framförall­t på framsidan beslöt vi efter fem år att göra lite mer trädgård av tomten så plank, kullersten, grusgångar och rabatter kom till.

På senare år har de dessutom anlagt två mindre köksland där de odlar grönsaker och rotfrukter vilket har blivit ett nytt intresse.

– Vi funderar fortfarand­e på hur vi skall dela in tomten i rum och hur vi skall få fler platser med skyddat läge från vinden. I de idéerna finns också växthus och lusthus med. Vi har trots många försök inte hittat någon lämplig plats. Den öppna omgivninge­n kan ibland påverkas av den starka vinden vilket gör att det ibland kan vara svårt att hitta en plats i lä. Det är en uppgift som vi försöker lösa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden