Göteborgs-Posten

Besvikna fiskare beredda att betala

- TT

Fiskebäck snart för grunt för Sunnanland

GöTEBORG Kommunfull­mäktige sa nej till förslaget att muddra Fiskebäcks hamn. Nu är fiskarna villiga att betala miljoner för att det ska bli gjort.

Silltrålar­en Sunnanland ligger i Fiskebäcks hamn tillsamman­s med uppskattni­ngsvis tio andra stora fiskebåtar, och kanske fem små. Det är fredag eftermidda­g och på söndag ska hon ut igen. Förutom sill fiskar hon också makrill och tobisfiska­r. Men snart har hon vuxit ur hamnen – blir det lågvatten kan hon inte ta sig in eftersom hon går på knappt fem och en halv meters djup.

”Skulle det visa sig att en muddring kan förstöra hela ekosysteme­t eller något sådant måste vi kanske hitta en annan lösning”

MATS ARNSMAR (S)

– Minst fyra fartyg kommer inte in i hamnen längre. Och vi måste lätta upp båten och ta av redskap för att det ska gå, säger Mikael Axelsson.

Mikael Axelsson och hans far Daniel Axelsson är delägare av Sunnanland och de har länge försökt få hamnens bassäng och infartsled bottenmudd­rade.

– Jag blir besviken när politiker inte tar hänsyn till verksamhet­en. Detta är ju en EU-klassad hamn, och hade bara båtarna kunnat ta sig in hade det gett fler jobb i området, säger Daniel Axelsson.

Stängs dessutom Frihamnen kommer fartygen att åka till Danmark i stället, menar Mikael och Daniel Axelsson. Vad har ni för alternativ? – Vi vill vara här. Detta är en hamn med stora möjlighete­r och alla facilitete­r. Men muddringen är helt avgörande, säger Mikael Axelsson.

– Vi fiskare är beredda att satsa miljoner ur egen ficka för att få muddringen verkställd, säger Daniel Axelsson. MARIANNE BERGMAN (KD) skrev en motion tillsamman­s med Martin Wannholt (M) och Kjell Björkqvist (FP) om muddring av infartsled­en till Fiskebäcks hamn. Motionen fick avslag i kommunfull­mäktige och i stället beslutades att kommunstyr­elsen får i uppdrag att utreda möjlighete­rna till utveckling av Fiskebäcks hamn.

– Vi ville utreda möjlighete­n att muddra botten så att det gick från 5 meters djup till 8 meter. Som det är nu får de stora fiskebåtar­na lägga sig i Frihamnen i stället. Det har fungerat bra hittills, men den möjlighete­n kommer ju att försvinna. Bara för att vi fick avslag på motionen betyder inte det att vi måste släppa frågan, det är aldrig kört, säger hon.

Mats Arnsmar (S) säger att frågan om muddringen är långt ifrån ny. Däremot håller han med om att situatione­n måste få en lösning.

– Om fem år ska vi ju ha 1 000 bostäder i Frihamnen. I dag ligger de båtar som går djupare än fem och en halv meter där. Det är därför stadsledni­ngskontore­t har fått uppdraget att titta på detta, säger han. HAN SäGER ATT muddringen kommer att ske, så länge utredninge­n visar att det är möjligt.

– Att fiskarna är beredda att betala är så klart ett bekymmer mindre. Samtidigt måste vi ta hänsyn till miljön och inte förstöra för mycket. Vi måste hitta en lösning om vi vill ha fisket kvar här, och inte i Danmark. Fiskebäcks hamn är ju den mest naturliga lösningen, men skulle det visa sig att en muddring kan förstöra hela ekosysteme­t eller något sådant måste vi kanske hitta en annan lösning, säger han.

Mats Arnsmar tror att utredninge­n kan ta hösten i anspråk.

– Fiskarna vill självklart att detta ska bli klart så fort som möjligt, men det är viktigt att det här inte hastas över, säger han.

 ?? Biid: ULF BöRJESSON ?? VäXER UR HAMNEN. ”Minst fyra fartyg kommer inte in i hamnen längre. Och vi måste lätta upp båten och ta av redskap för att det ska gå”, berättar Mikael Axelsson. Fiskarna har länge försökt få hamnen muddrad och är nu redo att betala miljoner ur egen...
Biid: ULF BöRJESSON VäXER UR HAMNEN. ”Minst fyra fartyg kommer inte in i hamnen längre. Och vi måste lätta upp båten och ta av redskap för att det ska gå”, berättar Mikael Axelsson. Fiskarna har länge försökt få hamnen muddrad och är nu redo att betala miljoner ur egen...
 ?? Bilder: ULF BöRJESSON ??
Bilder: ULF BöRJESSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden