Göteborgs-Posten

STOPP FÖR ALLA NYA UTBETALNIN­GAR

GÖTEBORGS KOMMUN BEORDRAR OMEDELBAR OCH TOTAL REVISION

- Daniel OlssOn 031-62 47 57 daniel.olsson@gp.se

Det rör sig om drygt hundra stiftelser och fonder som under 2012 delade ut 23,7 miljoner kronor – bland annat till välgörande ändamål, ekonomiskt behövande familjer och ideella föreningar.

GP Har UNDER det senaste halvåret skrivit en rad artiklar om läget i stadens stiftelser. Kommunstyr­elsen, som ytterst ansvarig förvaltare, beslutade nyligen efter flera utredninga­r att kräva tillbaka felaktigt utbetalda arvoden i stiftelsen Osbeckska fonden och länsstyrel­sen har kommit med anmärkning­ar i fler fall.

– Nu går vi till botten med det här med en total revision, säger Per Wallenius, ansvarig tjänsteman för stiftelser­na vid Göteborgs stad.

– Våra revisorer går just nu igenom alla förra årets beviljade ansökninga­r. De ska säkerställ­a att man till exempel betalt ut till rätt destinatio­n och enligt rätt ändamål, säger Per Wallenius, ansvarig tjänsteman för så kallade anknutna stiftelser i staden.

EnliGT HonoM kan det med en mycket försiktig uppskattni­ng, ”mellan tummen och pekfingret”, röra sig om 3 000 till 4 000 beviljade ansökninga­r under år 2013 som nu gås igenom – en efter en. Och det är bråttom. – Ju förr desto bättre, det är högsta växeln som gäller, säger Per Wallenius.

Någon liknande revision har aldrig gjorts tidigare. Alla testamente­n från donatorer och senaste årens årsredovis­ningar har gåtts igenom och stadens juridiska avdelning har i dagarna gått ut och krävt in alla ansöknings­handlingar från stiftelser samtidigt som de fått direktiv om att inte betala ut några medel innan granskning­en är klar.

sisTa VECkan i april gick ett e-postmeddel­ande ut från stadens juridiska avdelning till flera stiftelser med rubriken ”OBS! Brådskande meddelande”:

”ALLA anknutna stiftelser ska granskas innan bokslutet blir klart. Stadsledni­ngskontore­t, nämnderna och Swedbank har gemensamt tagit fram alla stiftelser­s testamente­n, årsredovis­ningar och utbetalnin­gsunderlag. Ingen stiftelse kan dela ut några bidrag innan ovanståend­e granskning är klar.”

– Revisionen pågår och innan den är klar vet vi inte hur mycket medel stiftelser­na har att betala ut. Så är det alltid, man måste veta vad man har för ekonomi innan man delar ut, men revisionen blir mer omfattande i år och därför skjuts allt framåt, säger Göteborgs stads förste stadsjuris­t Jan Persson. TidiGarE Har kriTikEn handlat om att personer i stiftelser­nas utdelnings­styrelser betalat ut arvoden trots att stadgarna i den enskilda stiftelsen angett att arvoden inte får betalas ut eller att arvoden bara får betalas ut till en betydligt lägre nivå än vad som skett.

Det har under de senaste åren också funnits fall där stiftelser inte betalt ut tillräckli­gt med medel till rätt ändamål och därför förlorat sin skattefrih­et. nU Granskas allTså ett helt annat område: själva utbetalnin­garna som ofta går till enskilda behövande och ideella organisati­oner. Enligt Per Wallenius handlar det inte om att man fått tips eller andra uppgifter om att det skulle finnas felaktighe­ter i utbetalnin­garna.

– Nej, ingenting sådant. Det handlar om att vi vill gå till botten med allt, säger Per Wallenius.

Revisionsb­yrån PWC har redan uppdraget att revidera stiftelser­na, innebär detta större kostnader eller anser ni att det ingår i deras grunduppdr­ag?

– Det kan jag inte kommentera, det är en förhandlin­gsfråga mellan parterna, staden och revisionsb­yrån.

GP har tidigare skrivit om att PWC i samtliga upphandlin­gar sedan 2006 angett i sina anbud att just efterlevna­den av stadgarna är en prioritera­d fråga vid sin revision av stadens stiftelser: trots det har nu flera brister i just den delen uppdagats. PWC Har inTE velat kommentera sitt uppdrag med hänvisning till sekretess men menar att man skött uppdraget helt i enlighet med vad som är överrensko­mmet.

”Vår bestämda uppfattnin­g är att vi har utfört uppdraget i enlighet med vårt åliggande”, skriver revisionsb­yrån.

Samtidigt pågår nu en översyn av hela stiftelseo­rganisatio­nen som ska vara klar i höst.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? EXTra GranskninG. Ett brådskande meddelande har n\ligen s¦nts Xt till stadens stiItelser om att en extra, total granskning genomI¸rs.
EXTra GranskninG. Ett brådskande meddelande har n\ligen s¦nts Xt till stadens stiItelser om att en extra, total granskning genomI¸rs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden