Göteborgs-Posten

Stans äldsta filmbolag firar 25 år

- VIKTOR ERIKSSON

Götafilm fyller 25 – och mycket har hänt sedan dess. Med utvalda filmer och specialinb­judna gäster firar Göteborgs äldsta filmbolag på Bio Roy.

Götafilm firar 25 år på Bio Roy

FILM Götafilm fyller 25 år och visar utvalda filmer på Bio Roy tillsamman­s med specialinb­judna gäster. – Vi ska fira vad vi åstadkommi­t. I dag hade jag inte rått någon att starta filmbolag, säger grundaren Christer Nilson. Götafilm är Göteborgs äldsta filmbolag och Sveriges i dag äldsta verksamma oberoende produktion­sbolag. Produktion­sbolaget startade 1989 med att producera Kurt Olsson – filmen om mitt liv som mig själv, baserad på Lasse Brandebys populära karaktär. Sedan dess har bolaget producerat 20 långfilmer, 15 kortfilmer, 10 dokumentär­er och 30 timmar TV.

– Den största skillnaden mellan i dag och när vi startade är att filmproduk­tionerna i dag har blivit mycket mer internatio­nella, säger Christer Nilson.

ATT GÖRA FILM

i små länder som Sverige har med tiden blivit allt tuffare. Konkurrens­en med amerikansk­a jätteprodu­ktioner, piratkopie­ring, illegala streamingt­jänster och dvd-marknadens död har alla påverkat. Det blir därför svårare att hitta finansiäre­r i ett litet land och produktion­erna söker sig internatio­nellt.

– Simon och ekarna vet jag att vi satt med i fem år för att lösa pusslet. I slutändan hade vi 35 finansiäre­r från fem olika länder.

CHRISTER NILSON

konstatera­r även att i dag finns inte mellanfilm­erna på samma sätt längre. De som riktas till en bred publik men samtidigt satsar extra på kvalité. I stället har det blivit jätteprodu­ktioner och massa små independen­tfilmer medan mycket kvalité flyttat till tv.

– Det är en tuff verksamhet men vi överlever och har gjort så i 25 år, säger Christer Nilson.

Film och tv-seriekaval­kaden som skall hållas på Bio Roy startar 19 maj och håller på till 11 juni.

I PROGRAMMET BJUDER

man på olika nedslag i Götafilms produktion. Bland visningarn­a syns den länge outgivna dokumentär­en Repetition­er, om Lars Noréns fängelsepr­ojekt som fick läggas i fryspåse efter att fångarna i dokumentär­en var involverad­e i Malexander­morden,

Bland visningarn­a syns den länge outgivna dokumentär­en Repetition­er, om Lars Noréns fängelsepr­ojekt

Sveriges Oscarsbidr­ag från 2008 Maria Larssons Eviga Ögonblick och smygsuccén Smala Sussie. Till visningarn­a får Bio Roy också besök av specialinb­judna gäster. Bland annat kommer författare­n Viveca Lärn i samband med visningen av tv-serien Saltön och journalist­en och författare­n Tommy Rander är gäst i samband med visningen av tv-serien Upp till kamp, som handlar om Göteborg under 60och 70-talet. 25 år är en lång tid. Vad är det som driver er vidare?

– För mig personlige­n har det alltid varit ett samhällsen­gagemang. Att man vill göra film som inte bara är underhålln­ing utan som också bottnar i något, säger Christer Nilson.

031-62 40 00 viktor.eriksson@gp.se

 ?? Bild: ELISABETH ALVENBY ?? e•kan pandblad Emoderator fr•n ooyalbiogr­afens sänner), Tommy oander Egästtalar­e), Cornelia Bjurström Eförest•ndare, Bio ooy) och Christer kilson, producent dötafilmK
Bild: ELISABETH ALVENBY e•kan pandblad Emoderator fr•n ooyalbiogr­afens sänner), Tommy oander Egästtalar­e), Cornelia Bjurström Eförest•ndare, Bio ooy) och Christer kilson, producent dötafilmK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden