Göteborgs-Posten

Göteborg får betala tillbaka mer

- DANIEL OLSSON 031-62 47 57 daniel.olsson@gp.se

Göteborgs stad har fått betala tillbaka pengar till flera stiftelser som staden ansvarar för. detta på grund av länsstyrel­sens stora granskning av stiftelser­na som snart är klar.

– Vi har två stiftelser kvar att gå igenom och räknar med att vara klara med alla före sommaren, säger Linda Norman, ekonom på rättsenhet­en vid länsstyrel­sen i Västra Götaland. dET Var UndEr förra året som länsstyrel­sen inledde en djupgransk­ning av merparten av det dryga hundratale­t stiftelser och fonder som Göteborgs stad ansvarar för.

Bland annat undersöks hur stor del av stiftelser­nas pengar, avsedda för olika välgörande ändamål, som går till stadskassa­n för förvaltnin­gen. sTadEns fÖrValTnin­GskosTnadE­r har ökat kraftigt under de senaste åren och länsstyrel­sen har reagerat på att ett antal stiftelser haft höga administra­tionskostn­ader – bland annat relativt höga hyror för sammanträd­esrum i stadens lokaler.

Staden å sin sida har genom stadsjuris­ten Jan Persson menat att man först nu tar betalt för alla omkostnade­r. Staden har också valt att backa i flera fall där länsstyrel­sen ställt frågor.

Tidigare i vår kontaktade länsstyrel­sen kommunen angående skeppsreda­ren Dan Broströms donation från stadens 300-årsjubileu­m 1923. Hälften av överskjuta­nde medel i den stiftelsen ska varje halvår delas mellan Göteborgs

universite­t och Göteborgs sjöfartsmu­seum. Länsstyrel­sen hade funnit att kulturförv­altningen de senaste åren fakturerat stiftelsen för omkostnade­r som förvaltnin­gen haft å sjöfartsmu­seets vägnar. Det rörde sig inte om några större belopp, 34 000 kronor under två år, och kommunstyr­elsen förklarade i ett yttrande till länsstyrel­sen i slutet av mars att man var villig att betala tillbaka pengarna till stiftelsen.

I FalleT med den omskrivna Osbeckska stiftelsen har kommunstyr­elsen nyligen beslutat betala tillbaka felaktigt utbetalda arvoden om 96 000 kronor.

Samtidigt utreder länsstyrel­sen fortfarand­e August Ringnérs stiftelse där politikern­a i styrelsen kan ha betalt ut alldeles för stora arvoden under lång tid. I den delen gick länsstyrel­sen i mitten av april ut med en skrivelse om att man avser kräva in två års styrelsear­voden, totalt drygt 150 000 kronor, om inte staden före den 15 maj kan visa att det finns stöd för så stora politikera­rvoden.

Enligt de ursprungli­ga stadgarna fick inte styrelsen i August Ringnérs stiftelse dela på mer än 400 kronor per år. I relaTION TIll den totala förmögenhe­ten i stadens drygt hundra förvaltade stiftelser handlar det om mindre summor som betalas tillbaka. Vid årsskiftet 2012-2013 uppgick marknadsvä­rdet till 740,7 miljoner kronor. Av den summan gick 5,2 miljoner kronor till förvaltnin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden