Göteborgs-Posten

Stark ekonomi

Statistike­n från EU visar att Sverige är bland de bästa i klassen.

- GP 13/5 -14

Debatten om svensk ekonomi har under våren blivit allt mer teknisk. Det så kallade överskotts­målet och huruvida regeringen lever upp till detta har varit ett återkomman­de stridsämne mellan Anders Borg och Magdalena Andersson.

Teknikalit­eterna torde ha svårt att engagera många. Möjligen blir den ekonomiska debatten lättare att förstå om man går ned till de bibliska liknelsern­a. Vi har perioder av feta år och av magra år. Under de feta åren gäller det att spara i ladorna så man har resurser när de magra åren kommer.

Mer sofistiker­at har detta utvecklats av ekonomer som J M Keynes, som rekommende­rat underbalan­sering av budgetar i dåliga tider för att stimulera ekonomin och att då i gengäld söka åstadkomma överskott i goda tider. HUR SER DET då ut i svensk ekonomi? En sammanstäl­lning från det europeiska organet Eurostat nyligen ger svar svart på vitt. Kriteriet för en välskött ekonomi finns uttryckt i konvergens­reglerna för euroländer­na: ett budgetunde­rskott på högst 3,0 procent och en statsskuld på högst 60 procent av BNP. FINANSPOLI­TISKA RÅDET KOM i går med en rapport om den ekonomiska politiken. Där finns en viss försiktig kritik mot att överskotts­målet skjutits framåt och ett litet ifrågasätt­ande av om det femte jobbskatte­avdraget var rätt i tiden.

I praktiken är detta kritik i marginalen. Världen har en lång period av ekonomisk nedgång bakom sig. Svensk ekonomi står sig fortfarand­e stark. Det räcker med att lyfta blicken över gränsen och se på omvärlden.

Sverige hade för 2013 ett budgetunde­rskott på 1,1 procent. Det är klart bättre än de flesta EU-länder. Snittet ligger på 3,3 procent. Den svenska statsskuld­en är 40 procent av BNP. Det är i princip bara Luxemburg och de baltiska länderna – som tidigare genomgått stålbad – som kan uppvisa bättre siffror. Sverige skulle med lätthet kvala in som ett föregångsl­and i eurozonen. De starka finanserna har också kunnat möjliggöra insatser för att hålla uppe efterfråga­n, från skattelätt­nader till andra former av stimulanse­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden