Göteborgs-Posten

Visa tiggarna lite gästfrihet

- Gert Gelotte

Det finns problem som går att lösa och det finns problem som vi måste lära oss att leva med – i varje fall under överskådli­g tid. Fattiga EU-migranter som söker arbete i Göteborg och tiggande romer är ett mänskligt och socialt problem som vi måste lära oss att leva med. Det finns ingen quick fix. Frågan är hur vi löser problemet på lång sikt och hur vi lever med det under tiden.

Köpmännen i centrala Göteborg har begärt ett möte med polisen för att få veta vilka lagar och regler som gäller.

– Våra medlemmar vet inte hur de skall förhålla sig, säger Hanna Andersson på Avenyfören­ingen.

Svaret är enkelt. Lagar och regler gäller lika för alla människor. Det är inget brott att tigga, frågan är prövad i Södertälje tingsrätt, det är inte ofredande eller brott mot ordningsst­adgan att tigga utanför en butik och tiggarna utgör inte en fara för andra.

– Tiggarna är inte en polisiär fråga. De är en socialhuma­n fråga, konstatera­r Lars Christense­n vid Göteborgsp­olisen och bekräftar vad flera utredninga­r visat. Tiggarna ingår inte i kriminella nätverk.

– Förtjänste­n är för dålig, 80 till 200 kronor om dagen.

”Våra medlemmar vet inte hur de skall förhålla sig”

Men visst är det begripligt att butiksägar­e tycker det är obehagligt med tiggare utanför entrén. Det är jobbigt att som shoppande kund runda en gammal människa som sitter direkt på gatan i regn och kyla. En femkrona i muggen lindrar bara lite. Det skulle vara betydligt lättare att gå in om butiksägar­en visade lite göteborgsk gästfrihet. Bjud tiggaren på en stol och lite varmt kaffe från lunchrumme­t. Jag tror kunderna skulle förstå och uppskatta en sådan gest av medmänskli­ghet.

Göteborgs kommun har börjat visa gästfrihet, men det går att göra mer. Varför inte utse en av de utfattiga romska byarna i Rumänien till vänort? Kanske kan vi göra något där som vi slipper göra här. För det är i tiggarnas hemländer de grundlägga­nde problemen, fattigdom och förtryck, måste bekämpas.

Pengar saknas inte. Enligt parlaments­kandidaten Ebba Busch Thoor (KD) använde Rumänien bara 20-30 procent av 32 miljarder euro som var reserverad­e i EU:s socialfond för åren 2007-2013. Orsaken kan vara att varje EU-projekt kräver nationell medfinansi­ering, för Rumäniens del 15 procent. Men även så lite kan vara mycket för ett fattigt land som Rumänien.

Ebba Busch Thoor föreslår därför att kravet på medfinansi­ering slopas 2015-2019. Det är ett bra förslag. I förening med att EU-kommission­en skärper kontrollen av hur pengarna används kan det fungera.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden