Göteborgs-Posten

Sluta fria våldtäktsm­än

- MALIN LERNFELT 031-62 42 70 malin.lernfelt@gp.se

Återigen har en man friats från våldtäkt trots att bevisninge­n varit stark. I det här fallet handlar det om en 33-åring som vid en privat fest i Göteborg gett sig på en sovande kvinna. Det är klarlagt att sexuellt umgänge verkligen ägt rum och i sparade SMS och Facebookko­nversation­er erkänner mannen övergreppe­t. Därför dömdes han också tidigare i år i Göteborgs tingsrätt till två år och tre månaders fängelse.

Hovrätten friar dock mannen helt. Enligt rätten går det inte att slå fast vad som skett eftersom mannen nu nekar och kvinnan, trots att hon uppfattas som trovärdig, var berusad. Så var vi där igen. Ett offer bedöms vara för påverkad för att tas på allvar men för medveten för vara ”i en särskilt utsatt situation”. Ett ständigt återkomman­de moment 22 i svenska domstolar. Och trots att våldtäktsb­egreppet utvidgats och antalet åtal blivit fler har antalet fällande domar minskat de senaste åren. Det visar en aktuell avhandling från Lunds universite­t. Enligt juristen Frida Olsson, som ligger bakom undersökni­ngen kan det bero på att domstolarn­a tolkar lagen snävare än vad lagstiftar­en avsåg.

Rimligtvis är det så. Juridik är ingen vetenskap. Men det är tydligt att det i dag finns ett stor glapp emellan hur medborgarn­a och deras representa­nter lagstiftar­na ser på våldtäkt och hur domstolarn­a agerar. Inom rättsväsen­det frodas fortfarand­e en moralistis­k inställnin­g till kvinnors sexualitet ingen sett till ute i samhället sedan 60-talet, parat med en märklig vilja att vara modern som kan ta sig uttryck i att en man kan frias för att han trodde att offrets upprepade protester var en del i en avancerad sexlek.

Naturligtv­is är det viktigt att ingen döms för våldtäkt utan att det är bevisat att ett brott verkligen begåtts. I sexualbrot­tsmål försvåras situatione­n ofta av att ord står mot ord och det saknas vittnen. Även om man kan bevisa att ett sexuellt umgänge ägt rum behöver det inte betyda att det varit en våldtäkt. Problemet är dock att män fortfarand­e frias trots såväl tydlig bevisning som vittnen. Domarna måste anpassas till den skärpta lagstiftni­ng som genomförts.

 ?? Bild: CURT WARÅS ?? GLAPP. Lagstiftar­na och domstolarn­a ser olika på vad som är våldtäkt.
Bild: CURT WARÅS GLAPP. Lagstiftar­na och domstolarn­a ser olika på vad som är våldtäkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden