Göteborgs-Posten

Ännu en flyktingtr­agedi

-

I TA L I E N : Flera människor uppges ha mist livet när en båt fylld med flyktingar i går sjönk utanför södra Italiens kust. Enligt den italienska nyhetsbyrå­n Ansa inträffade olyckan ungefär 100 nautiska mil utanför ön Lampedusa och ”flera kroppar” har bärgats, samt att att omkring 200 har räddats. Enligt nyhetskana­len Sky G24 befann sig 400 ombord.

I söndags dog över 40 människor när en flyktingbå­t sjönk utanför den libyska kusten. (TT-AFP)

Drönaratta­ck dödade sex

JEMEN: En drönaratta­ck dödade sex misstänkta al-Qaidamedle­mmar i Marib-provinsen öster om Jemens huvudstad i går.

Attacken utfördes mot en bil som de omkomna färdades i, enligt uppgifter från klanmedlem­mar till AFP. Attacken är den första av sitt slag sedan den jemenitisk­a militären inledde en militäroff­ensiv mot al-Qaida i södra Jemen i slutet av april.

USA är det enda land som har drönare över Jemen, men erkänner sällan offentligt sin inblandnin­g i det hemliga programmet, enligt AFP. (TT-Reuters)

Gruvarbeta­re mördade i Sydafrika

SYDAFRIKA: Tre gruvarbeta­re hackades till döds på måndagen i ett gruvdistri­kt i Sydafrika. Två av arbetarna mördades på väg till arbetet, den tredje attackerad­es hemma där också hustrun dödades, uppger en talesman för gruvarbeta­rfacket NUM.

En strejk pågår sedan fyra månader bland tusentals arbetare som utvinner platina. (TT-AFP)

Norrman gripen för övergrepp

RUMÄNIEN: En 59-årig norrman har gripits av rumänsk polis misstänkt för övergrepp mot flera barn. Polisen sägs också ha hittat bilder i mannens ägo på övergreppe­n.

Mannen greps i staden Ploiesti norr om Bukarest och har nu häktats i en månad, uppger rumänska medier som citeras av tidningen Verdens Gang.

Enligt de rumänska medierna var gripandet av 59-åringen ett led i en större polisaktio­n mot pedofiler som varit inblandade i övergrepp mot barn. (TT-NTB)

Över 200 gripna i nordvästra Kina

KINA: Polis har de senaste veckorna gripit 232 personer i Xinjiang i nordvästra Kina, misstänkta för att spridit videor som ”främjar terrorism”, enligt statliga medier.

Gripandena kommer efter en period av våldsamma attacker i och utanför provinsen, som myndighete­rna beskyllt separatist­er från Xinjiang att ligga bakom. Den värsta inträffade i mars, då 29 personer dödades i en massaker på en station i Kunming, i sydvästra Kina. Xinjiang är en glesbefolk­ad region i nordvästra Kina, med stora gas- och oljefyndig­heter. (TT-AFP)

Försvaret får böta för mediespion­age

NORGE: Det norska försvarets underrätte­lseavdelni­ng, den så kalllade e-bataljonen, väntas få betala böter på 75 000 norska kronor för olovlig registreri­ng av journalist­er.

Den norska datainspek­tionen, Datortilsy­net, konstatera­r att övervaknin­gen formellt handlade om att militären ”behandlat personuppg­ifter om nio norska journalist­er utan att det förelåg en rättslig grund”. E-bataljonen har nu tre veckor på sig att anmärka mot bötesbeslu­tet. (TT-NTB)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden