Göteborgs-Posten

Fakta: Krisen i östra Ukraina

- ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK VIKTOR NUMMELIN

Sedan den 6 april ockuperar proryska separatist­er myndighets­byggnader i ett tiotal städer i östra Ukraina. Målet är självständ­ighet och anslutning till Ryssland efter Krimhalvön­s exempel.

Upproret är även en protest mot den tillförord­nade regeringen i Kiev som tog makten i slutet av februari efter att ha störtat expresiden­ten Viktor Janukovytj.

Regeringen genomför en ”antiterror­istoperati­on” med hjälp av armén för att slå ned upproret. Minst 49 människor har enligt ukrainska myndighete­r dödats i Donetsk sedan orolighete­rna började, och 42 i Odessa.

Separatist­erna har utropat självständ­ighet för regionerna Luhansk och Donetsk, med omkring 7 miljoner av Ukrainas 46 miljoner invånare.

Källor: AFP, Reuters upp någon gräns för det bjuder bara in Ryssland att agera fram till och med den gränsen, säger exempelvis Storbritan­niens utrikesmin­ister William Hague. EU:S SYN På folkomröst­ningarna i söndags är enkel. ”Fejksiffro­r”, säger Bildt. ”Noll trovärdigh­et”, enligt Hague.

Frågan är vad som kommer att ske när det EU-stödda presidentv­alet ska hållas om två veckor.

– Jag tror att det finns ... en stark önskan från folk om att delta i valet. Frågan är om de kommer att tillåtas att göra det, säger Bildt.

– Vi behöver en nationell dialog – men det är svårt att föra en sådan i en öppen och demokratis­k anda så länge som det finns beväpnade män som hotar och terroriser­ar befolkning­en, säger Finlands utrikesmin­ister Erkki Tuomioja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden