Göteborgs-Posten

Valfläsket härsknar

- Erfaren väljare

Å ena sidan omhuldas den kollektiva avtalsmode­llen av facken och Socialdemo­kraterna. Å andra sidan säger båda nej till lagstadgad minimilön. Däremot har Stefan Löven (S) inget emot att ställa ut ett löfte till vårdfacken om rätt till heltid i vården. Det (om något) är väl inblandnin­g i den kollektiva avtalsmode­llen? Dessutom: med vilken verkan?

Rätt till heltid är inte detsamma som att all vårdperson­al kommer att få heltid. Det bestäms av vårdgivarn­a i förhålland­e till kapacitets­behovet och den bemanning det kräver. Skulle bemanninge­n överstiga kapacitets­behovet, skulle vi få en orimligt dyr vård i Sverige. Därmed sämre tillgång till vård för patientern­a.

Utspelet kan därför inte ses på annat sätt än valfläsk av den gamla hederliga S-modellen. Lova runt och håll tunt. När valsegern väl är bärgad får vi se ett helt annat resultat än det utlovade. Dessutom i det här avseendet till inte förpliktig­ande. Uppfylls inte vallöftet är det givetvis landstinge­n som får bära hundhuvude­t. Inte S och Stefan Löven. Hur många väljare kommer i år (2014) att gå på den minan?

I stridens hetta börjar valfläsket redan att härskna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden