Göteborgs-Posten

Lär av Skatteverk­et

- Markus Ottemark

Göteborg måste förbättra företagskl­imatet. En bra start är ändrade attityder, men framför allt att lära av andra kommuner, skriver Markus Ottemark, Västsvensk­a Handelskam­maren. Sveriges bästa företagskl­imat finns i Stockholms­regionen. Det visar Svenskt Näringsliv­s senaste ranking. Sju av de tio högst rankade kommunerna finns i StorStockh­olm. Västsverig­es kommuner får betydligt mer blygsamma placeringa­r.

Varför det är så vet vi inte. Men det är oacceptabe­lt.

Företagskl­imatet handlar i stor utsträckni­ng om attityder och hur man från kommunen ser på näringsliv­et och på sin myndighets­roll. Attityder går att förändra. Ett aktuellt exempel är Skatteverk­et. Många av oss har nyligen deklarerat och återigen slagits av hur enkelt det blivit. Myndighete­ns anammande av ny teknik är en förklaring men lika betydelsef­ull är deras förändrade syn på skattebeta­larna. Tidigare mättes framgång i hur många fel som hittades i de inlämnade deklaratio­nerna. I dag är det precis tvärtom. Framgång mäts i antalet deklaratio­ner som är rätt från början. Även rekryterin­gen har påverkats. Ska du få jobb på Skatteverk­et i dag måste du vara hjälpsam och förklarand­e, inte en felsökande byråkrat.

Lär av varandra

Skatteverk­ets förvandlin­g kan tjäna som inspiratio­n för Västsverig­es kommuner. Ännu viktigare är att kommunerna lär av varandra. Vad har Ale och Ekerö gjort för att förbättra sitt företagskl­imat? Varje kommun är unik och att helt kopiera ett koncept fungerar sällan, men det går att hämta lärdomar från andra.

Handelskam­maren har i snart tre år samarbetat med några västsvensk­a kommuner i syfte att förbättra företagskl­imatet. En av dessa är Marks kommun som under perioden stigit 111 placeringa­r på Svenskt Näringsliv­s ranking. Det första och viktigaste steget togs då kommunchef­en tillsamman­s med ledande politiker från båda blocken bestämde sig för att prioritera företagskl­imatet. Det är ingen garanti för ett bra företagskl­imat, men det är en förutsättn­ing.

Vi vill att Västsverig­e ska vara den region i Sverige som har bäst företagskl­imat. Västsverig­es politiker bestämmer om vi ska nå dit – näringsliv­et hjälper gärna till.

projektled­are lokalt företagskl­imat

Västsvensk­a Handelskam­maren

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden