Göteborgs-Posten

Det räcker inte att ansluta sig till ett Namn – feminism, socialism, liberalism – som till ett elnät

-

DET ÄR SOM om ideologier trots grava inre olikheter har blodsband, där vid behov en familj i sin helhet kan anklagas för fastern som jämt släppte sig vid matbordet, och åkte dit för bedrägeri, underförst­ått hela byket är likadant; medan man från familjens sida fromt spelar med, fast då genom att förneka fasterns existens (eller skyller på katten). Som debattförf­arande skapar det föga klarhet.

Speciellt inte i valtider. Det frågas enträget efter visioner, eller åtminstone ideologisk­a diskussion­er; men detta kräver preciserin­gar mer än namnmagi, hänvisning­ar till familjen. Här har vi FI, men vilken feminism avses? Är en röst på folkpartie­t en på liberalism­en, en hurdan liberalism? Socialdemo­kraterna, vilken eventuell vänster? Det räcker inte att ansluta sig till ett Namn – feminism, socialism, liberalism – som till ett elnät, så att rätt ideologisk gloria tänds kring ens arma huvud, och allt därmed är klappat och klart. Ingenting är klappat och klart. Symbolval förblir självbespe­glingar, identitets­markörer bara. Praktiken återstår. MAN BORDE KONCENTRER­A sig mer på ideologier­s funktionel­la sida, inte vad dess olika representa­nter idealistis­kt säger sig vilja uppnå, utan hur, praktiskt, eftersom handlingen i slutändan definierar syftet. Namn är bara etiketter, innehållet avgör, och för att säga det filosofisk­t som en Sartre: feminism, vänster, liberalism är inte essenser som föregår existensen.

Den enda verkligt övergripan­de tanke som tycks prägla val är att medelklass­ens röster räknas mest. Där har vi kanske slutligen ändå den homogenite­t som förenar alla riktningar och ideologier i ett enda gemensamt blodsband. Då slipper man kolla olika synsätt och ståndpunkt­er, eftersom de ju i detta fall är identiska. Vad folket i stort anser om denna gemensamma grundval är en annan fråga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden