Göteborgs-Posten

Makalös och ovanlig äventyrsbe­rättelse

- MAGNUS HAGLUND

En äldre tids dofter och komplicera­de sammanhang blir levande och gripbara, och Jakob Wegelius visar sitt mästerskap, både som författare och illustratö­r, skriver Magnus Haglund om nya boken Mördarens apa. berättad i 79 kapitel samt ett efterord, och inte minst längden – över 600 sidor – gör att man kan försjunka och försvinna i den ålderdomli­ga äventyrsvä­rlden. Det här är en bok som räcker länge, över en hel sommar, och när man har nått slutet vill man börja från början igen.

De fantastisk­a illustrati­onerna i gammaldags stil som inleder varje kapitel är också av den karaktären att man vill stanna i de omsorgsful­lt återgivna detaljerna, i interiörer­na från fartyg och flygplan, instrument­verkstäder och förtrollad­e husfasader, indiska palats och hemliga trädgårdar. Boken skapar sin föreställn­ingsvärld, tålmodig och noggrant, inte helt olikt hur Italo Calvino låter världsrese­nären Marco Polo berätta om främmande platser i De osynliga städerna.

Men detta är en allåldersb­ok, öppen och tillgängli­g, därtill osedvanlig­t vacker. En äldre tids dofter och komplicera­de sammanhang blir levande och gripbara, och Jakob Wegelius visar sitt mästerskap, både som författare och illustratö­r.

 ?? Bild: LENA SJÖBERG ??
Bild: LENA SJÖBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden