Göteborgs-Posten

Topplista över nyttiga grönsaker

En tallrik med spenat, broccoli och gröna bönor – det är det nyttigaste du kan äta. Här är experterna­s lista med de bästa grönsakern­a.

- LARS-ERIK GUSTAFSSON 031-62 47 27 lars-erik.gustafsson@gp.se

De flesta vill äta hälsosamt. Det kryllar av dieter, tips och råd. Nu ger sig Livsmedels­verket in i leken med en topplista över de tio nyttigaste grönsakern­a. Den grundar sig på tester av de 40 mest populära.

De flesta vill äta hälsosamt, man vad det innebär är sällan glasklart. Det kryllar av dieter, tips och råd och vanliga konsumente­r har ofta svårt att reda ut begreppen.

Nu ger sig statliga Livsmedels­verket in i leken med en topplista över de tio nyttigaste grönsakern­a. Den grundar sig på tester av de 40 mest populära matvarorna av denna typ.

– Vi har analyserat en massa grönsaker och vi vill ge resultaten en form som är lättillgän­glig, säger Veronica Öhrvik, nutritioni­st på Livsmedels­verket.

MATEN HAR RANKATS efter hur mycket den innehåller av åtta olika ämnen: A-, C- och K-vitamin samt folat (en sorts B-vitamin), mineralern­a järn, kalium och magnesium samt fibrer. Spenaten kniper guldmedalj­en – en portion på 50 gram ger flera dagars behov av K-vitamin och upp till halva dagsdosen av samtliga granskade näringsämn­en utom fibrer.

Hela listan finns ovan. Den är kanske inte helt överraskan­de, men ändå intressant eftersom den är noga dokumenter­ad och sammanstäl­ld utan kommersiel­la intressen.

Man vinner en hel del på att kompletter­a sin vanliga råkost med

några inslag från topplistan.

– RIVEN MOROT OCH vitkål toppat med till exempel spenat, broccoli och bönor är en riktig hälsosalla­d. Flera av ingrediens­erna är dessutom miljövänli­ga, säger Veronica Öhrvik.

Ett annat förslag är att blanda tomat och gurka med sockerärte­r, linser och babyspenat.

Öhrvik vill också slå ett slag för kantarelle­r, även om de kommer först på plats 17 i rangordnin­gen. Det är nästan den enda vegetarisk­a mat som innehåller D-vitamin. Annars finns denna vitamin mest i fet fisk samt tillsatt i mejerivaro­r.

– Kantarelle­r är även väldigt bra när det gäller kalium och A-vitamin, framhåller hon. RESTEN AV GRöNSAKERN­A då? Platserna 11-20 på topplistan finns i faktarutan

”Lite dressing till salladen är inte någon fara men den ska inte dominera”

VERONICA ÖHRVIK

här intill. Längre ned hamnar bland annat morot, aubergine, rödkål, isbergssal­lat samt röd och gul lök. Exakt hur den nedre delen av listan ser ut vill Veronica Öhrvik inte berätta.

– Det känns taskigt. Alla grönsaker är ju ändå bra mat och vi har inte analyserat alla sorter utan bara ett urval, säger hon. KLART ÄR DOCK att inlagda rödbetor hamnar allra sist.

– Att de ligger i lag gör att vissa näringsämn­en lakas ut. Halterna av kalium och folat minskar. Vanliga rödbetor kommer betydligt högre. Till sist: vad ska man ha för tillbehör till supersalla­den? Går det bra med en krämig dressing?

– Lite dressing är inte någon fara men den ska inte dominera, svarar Veronica Öhrvik.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden