Göteborgs-Posten

”Göteborg ska fortsätta vara regionens tillväxtmo­tor och bli en ännu bättre stad att leva i”

-

ANNELI HULTHéN (S),

Göteborg har utvecklats starkt och 92 procent av göteborgar­na är nöjda med sin stad. Med vårt budgetförs­lag för 2015 vill vi fortsätta på den utveckling­en och investera för att Göteborg ska fortsätta vara regionens tillväxtmo­tor och bli en ännu bättre stad att leva i, skriver Anneli Hulthén (S).

När vi idag presentera­r vårt förslag till budget för Göteborg stad 2015 står framtidens investerin­gar i fokus. Trots en omvärld som präglas av massarbets­löshet och passivt borgerligt styre i både Sverige och EU, står sig Göteborg starkt som regionens tillväxtmo­tor. Med 90 000 fler jobb sedan år 2000, har Göteborgsr­egionen haft en starkare tillväxt på jobbsidan än både Stockholms­och Malmöregio­nen. Göteborgsr­egionen har under samma tidsperiod också haft den kraftigast­e ökningen i lönesumman.

Befolkning­en växer med två busslaster i veckan. Men tillväxt och utveckling är ingenting Anneli Hulthén (S) kommunstyr­elsens ordförande vi kan ta för givet och staden står inför kraftigt ökade investerin­gsbehov. Om Göteborg ska fortsätta utgöra regionens tillväxtmo­tor krävs investerin­gar. Det handlar om att investera i järnväg, broar, vägar och tunnlar, så att regionens konkurrens­kraft stärks ytterligar­e. Det handlar om att investera i välfärdens lokaler, att bygga ut och renovera skolor och äldreboend­en så att våra barn, unga och gamla kan lära och leva i bra miljöer. Det handlar om att fortsätta möta det globala klimathote­t med investerin­gar som stärker vår konkurrens­kraft och skapar jobb.

ökar takten

Under 2015 vill vi göra investerin­gar i Göteborg på 3,6 miljarder kronor. Det är en ökning i investerin­gstakten med ca 140 procent i jämförelse med åren omkring 2010. Detta medför att utrymmet för andra satsningar under året är begränsat. Vi vill investera för framtidens Göteborg, men inte på bekostnad av stadens ekonomiska hållbarhet.

Vi lämnade 2013 bakom oss utan att ha

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden