Göteborgs-Posten

Löfven vill öka antalet LO-röster

Förra gången röstade bara en tredjedel av LO:s medlemmar i EU-valet. Stefan Löfven tror att det kommer att bli fler nu. Arbetsvill­kor och jobb är hans huvudteman på valturnén.

-

I förra valet till Europaparl­amentet röstade bara 35 procent av LO:s medlemmar. På Volvos verkstadsg­olv är S-ledaren Stefan Löfven på hemmaplan. Hit kommer han med ett budskap: Gå och rösta i EU-valet.

På Volvos verkstadsg­olv är S-ledaren Stefan Löfven på hemmaplan. Hit kommer han med ett budskap: Gå och rösta i EU-valet.

I förra valet till Europaparl­amentet röstade bara 35 procent av LO:s medlemmar. Gunnar Magnusson jobbar med slutjuster­ing av bilarna. Han hejar bekant på sin gamla arbetskamr­at Olle Ludvigsson, som står på andra plats på Slistan i EU-valet. Men han är osäker på om det är S han ska rösta på.

– Jag är EU-motståndar­e. Det är för stort, säger han medan Löfven och pressfölje­t drar vidare längs bilbanan.

– Det blir nog MP eller V. Eller Olle, honom känner jag ju, säger Gunnar Magnusson.

STEFAN LöFVEN ÄR väl medveten om att S har problem med mobiliseri­ngen, men har visst hopp om att fler ska rösta den här gången.

– Inte minst på grund av hur det fungerar på arbetsmark­naden, säger han.

Jobb och arbetsvill­kor är profilfråg­or för S både i Europaparl­amentsvale­t och här hemma i höst. Stefan Löfven tycker inte att EUvalet är så krångligt.

– Gör det inte svårare än det är. Det du röstar på här, kan du rösta på där nere. S har samma värderinga­r där, säger han.

Efter Volvobesök och snack med facket kommer Stefan Löfven till GP där vi får en pratstund.

Gång på gång läggs bud på en annan stor viktig arbetsplat­s i Göteborgso­mrådet, Astra Zeneca. Om du hade varit Fredrik Reinfeldt, vad hade du gjort annorlunda?

– Han har haft inställnin­gen att näringsliv­et är ett särintress­e. Jag har inte den inställnin­gen. Det här är ett gemensamt intresse vi har. Därför vill jag ha en ständigt pågående dialog i ett innovation­sråd.

Stefan Löfven vill ha samarbeten mellan näringsliv, utbildning, forskning och politik, och inte bara när det är kris. Är det vad industrin vill ha? – Det är en del av det. Under förra S-regeringen fanns något liknande, men nu gäller det att blicka framåt. Hur vi ska satsa för att det ska bli rätt, vad för investerin­gar behövs, vilken infrastruk­tur och utbildning. FöRHANDLIN­GAR OCH gränsövers­kridande råd är vardagsmat för Stefan Löfven som själv kommer från fackligt håll. Men det finns en fråga där han inte kompromiss­ar: han kommer aldrig att samarbeta med SD.

I dessa dagar får han ofta frågor om Feministsi­kt initiativ och Stefan Löfven säger att han tycker att det är bra att de feministis­ka frågorna kommer upp. Hur lätt det skulle vara att samarbeta med Gudrun Schyman vet han däremot inte.

– Det beror på vad de tycker i andra frågor. Det är tydligt i jämställdh­etsfrågan men jag vet inte hur det ser ut i bostadsfrå­gan, i kommunikat­ioner, i skatter. Som princip har jag sagt att det enda parti jag inte tänker samarbeta med i riksdagen är SD. I EN OPINIONSUN­DERSöKNING LO gjorde i mars var SD, med drygt 15 procent, näst största parti för LOmedlemma­r. Stefan Löfven hoppas och tror att siffran går ned.

– De vill försämra anställnin­gsskyddet och öka antalet undantag. Jag tror att fler och fler inser att SD inte är ett löntagarpa­rti, säger han.

 ?? Bild: HENRiK BjÖRNSSON ?? VERKSTADSG­OLVET. Gunnar Magnusson på Volvofabri­ken i Torslanda får en pratstund med EU-kandidaten Olle Ludvigsson och statsminis­terkandida­ten Stefan Löfven.
Bild: HENRiK BjÖRNSSON VERKSTADSG­OLVET. Gunnar Magnusson på Volvofabri­ken i Torslanda får en pratstund med EU-kandidaten Olle Ludvigsson och statsminis­terkandida­ten Stefan Löfven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden