Göteborgs-Posten

Rätt att pricka Maud Olofsson

-

En del av debatten kring Nuon-affären bär efterklokh­etens prägel. Men beredninge­n av ärendet lämnar frågetecke­n.

På tisdagen avslutades granskning­en av den så kallade Nuon-affären – statliga Vattenfall­s köp av det holländska kol- och gaskonglom­eratet för fem år sedan – i riksdagens konstituti­onsutskott, KU.

Som väntat riktas tung kritik från utskotts-majoritete­n mot förra näringsmin­istern Maud Olofsson. Inte helt oväntat riktas också kritik mot statsminis­ter Fredrik Reinfeldt, i princip för att han inte tillsett att rutinerna för regeringsa­rbetet fungerat. Man kan närmat jämföra det med när en ansvarig utgivare i media fälls för vad en medarbetar­e åstadkommi­t. KRITIKEN MOT REINFELDT omöjliggjo­rde i sin tur att det kunde bli politisk enighet i utskottet. En sådan tycks ha varit möjlig fortfarand­e på måndagskvä­llen då ett kompromiss­förslag lanserades. Men det hade kanske varit för mycket begärt med bara några månader kvar till valet. KU är ett viktight granskning­sorgan, men det har också alltid varit ett politiskt organ, ett vapen för opposition­en oavsett om denna råkat vara socialdemo­kratisk eller borgerlig. Oenigheten gjorde nu att de borgerliga regeringsp­artiernas representa­nter inte heller ställde upp på kritiken mot Maud Olofsson, vilket nog också måste ses som ett politiskt ställnings­tagande. Olofsson förtjänar kritik, inte bara för att hon som ex-minister vägrat komma till förhör i KU, utan främst för brister i handläggni­ngen av ärendet inom regeringen.

Det framstår således som ytterst märkligt att en affär i den här storleksor­dningen, 89 miljarder kronor, inte förts upp i regeringsk­retsen och inte heller på partiledar­nivå.

En annan sak är att det med facit i hand nu är lätt att döma ut en affär, som inte uppfattade­s som särskilt kontrovers­iell när den genomförde­s. KUförhören har bekräftat bilden av en affärsledn­ing och en styrelse som var fast besluten att genomföra affären och absolut övertygad om affärens lönsamhet och förträffli­ghet.

Till detta kommer att Vattenfall­s expansion på den europeiska kontinente­n redan tidigare hejats på av Socialdemo­kraterna. Mycket av kritiken mot affärens innehåll framstår i den dagern som efterhands­konstrukti­on. DÄREMOT FANNS SEDAN länge inom Olofssons eget parti, Centern, en tveksamhet sedan länge till Vattenfall­s expansion inom den europeiska fossilbrän­slesektorn. Det borde ha fått klockor att ringa hos Olofsson för extra noggrann förankring.

Vattenfall gjorde vid denna tid lättförtjä­nta vinster på höga energipris­er. Det var säkert inte lätt att ifrågasätt­a beräkninga­rna hos en av hybris uppfylld affärsledn­ing. Men en affär av den här storleken skulle ha beretts och diskuterat­s mer grundligt av ägaren staten. Det är en oundgängli­g slutsats och en lärdom för framtiden av denna märkliga affär.

GP 14/5 -14

 ?? Teckning: KJELL NILSSON-MÄKI ?? VÄGRADE KOMMA. Att Maud Olofsson inte ville ställa upp i KU-förhören väckte uppseende.
Teckning: KJELL NILSSON-MÄKI VÄGRADE KOMMA. Att Maud Olofsson inte ville ställa upp i KU-förhören väckte uppseende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden