Göteborgs-Posten

Fakta: eTwinning

- FRIDA JOHANSON

Är ett EU-projekt som lanserades 2005 för att främja samarbeten europeiska skolor emellan.

Erbjuder en plattform för skolperson­al, där de kan kommunicer­a, samarbeta och utveckla projekt.

Ska främja internatio­nalisering och ge elever språkkunsk­aper och kunskaper i IKT, informatio­ns- och kommunikat­ionsteknik.

I dag är över 200 000 lärare anslutna till portalen etwinning.net. England, Tjeckien, Portugal och Spanien. Med hjälp av gemensamma plattforma­r på internet har skolorna tillsamman­s skrivit sagor, skapat monster och utbytt erfarenhet­er.

Att just monster skulle bli den gemensamma nämnaren var den spanske rektorn Mariano Suarez idé.

– Det finns inget rätt och fel med monster. Du kan inte göra fel när du skapar monster, de kan se ut hur som helst. Det blir väldigt tillåtande, säger Helene Klasson Rehn.

Hon berättar att projektet har fokuserat på tre saker. Att barnen ska få bättre läsförståe­lse, att de ska lära sig att använda IKT, informatio­nsoch kommunikat­ionsteknik, och att den europeiska gemenskape­n ska stärkas. VARJE SKOLA HAR skapat ett monster som har fått turnera runt mellan de olika länderna.

– Vi gjorde ett monster MONSTER PÅ BESÖK. Linnea Hansson visar upp det italienska monstret Prutt som är på besök. Bifrosts förskola tar i dag emot ett pris för sitt arbete med det internatio­nella Monsterpro­jektet. som heter Molly och skickade i väg henne tillsamman­s med pass, en kokbok och en resedagbok, säger Helene Klasson Rehn. I DAG äR monstret Molly i England, Bifrosts förskola har i stället ett annat monster på besök. Linnea Hansson, sex år, berättar att monstret heter Prutt och kommer från Italien. Vad tycker du om monster?

– Att de är kul att göra, för man får göra precis som man vill. Hur brukar dina monster se ut?

– Många ben brukar de ha, säger hon.

Under en ceremoni i dag delar Universite­ts- och högskolerå­dets generaldir­ektör Ulf Melin ut priset till personalen på Bifrosts förskola som också får ta emot en prissumma på 20 000 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden