Göteborgs-Posten

Bilbomber dödade minst 25 i Bagdad

-

IRAK: Minst 25 personer har dödats av en serie bilbomber i shiadomine­rade områden i Iraks huvudstad Bagdad. 80 personer uppges ha skadats.

Minst åtta bilbomber detonerade i den första större attentatsv­ågen sedan valet den 30 april.

Ingen grupp har tagit på sig attentaten. Hittills har 3 300 personer dödats i attentat och andra våldsamhet­er i Irak i år. (TT-AFP)

Misslyckad avrättning väcker hopp

USA : Tre dödsdömda i USA har ansökt om att verkställi­gheten av domarna ska stoppas, med hänvisning till den misslyckad­e avrättning­en i Oklahoma i april. Då tog det 43 minuter innan den dödsdömde Clayton Locket dog, under synbara plågor.

Avrättning med giftinjekt­ioner brukar normalt ta runt tolv minuter.

En av dem som nu överklagar verkställi­gheten är Robert James Campbell, som ska avrättas i Texas på tisdagen. Han hänvisar till att han riskerar att utsättas för tortyrlikn­ande plågor, vilket skulle innebära ett brott mot åttonde tillägget till grundlagen, som förbjuder ”grymma och avvikande” straffmeto­der. (TT-AFP)

HRW: Starka bevis för kemvapen

S Y R I E N: Det finns bevis som ”starkt antyder” att Syriens regering använt klorgas i tre städer i mitten av april, enligt uppgifter från människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch (HRW).

Enligt HRW finns videor och fotografie­r från attackerna och dessutom stärks dessa av intervjuer med vittnen och medicinsk personal.

Läkare som behandlat offer vittnar om elva dödsfall och 500 skadade med symptom som överensstä­mmer med någon som utsatts för klorgas. (TT-AFP)

Dansk valfilm dras tillbaka

MALMÖ: En superhjält­e som bokstavlig­en boxar in väljare i vallokaler­na och inte drar sig för att ligga i sänghalmen med flera kvinnor samtidigt och ta emot oralsex.

Med den animerade filmen ”Voteman”, som lanserades på nätet i veckan, hoppades danska Folketinge­t locka förstagång­sväljare att rösta i EU-valet.

Filmen godkändes av talmannen Mogens Lykketoft (S), men övriga ledamöter har reagerat starkt på videon som beskylls för att vara sexistisk och våldsförhä­rligande.

Nu har Lykketoft bett om ursäkt för att filmen har upplevts som stötande. Den dragits tillbaka men finns fortfarand­e kvar i kanaler som Youtube. (TT)

Dömdes för ”verbalt överfall”

DANMARK: En 22-årig dansk har dömts för ”verbalt överfall” mot Dansk folkeparti­s förra ledare Pia Kjærsgaard i december. Domen är villkorlig.

Den unge mannen har invandrarb­akgrund och tycks ha tappat humöret när han fick syn på Kjærsgaard i en bilkö där både han och politikern satt fast.

Mannen överöste den tidigare partiledar­en med grova tillmälen men förklarade i rätten att Kjærsgaard ”visat fingret”. Kjærsgaard, som vid tillfället inte hade livvakt med sig, förnekar att hon ”visat fingret” utan förklarade i stället att hon blev rädd och ringde polisen. Mannen har överklagat domen. (TT-Ritzau)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden