Göteborgs-Posten

Fakta: Masskidnap­pningen i Nigeria

- GRIM BERGLUND

Den 14 april angreps en flickskola i Chibok i nordöstra Nigeria. I början av maj, efter veckor av motstridig­a uppgifter, uppgav polisen att 276 flickor fördes bort, men att 53 lyckats undkomma och att 223 förblivit fångna. Flickorna är i övre tonåren och bland dem finns både kristna och muslimer.

Extremistr­örelsen Boko Haram har tagit på sig dådet och gjort klart att tvångsäkte­nskap planeras för flickorna.

Den 12 maj visas en video upp där runt 130 flickor kan ses i hijab och till synes försjunkna i bön. från statsmakte­ns sida, ber Nigerias parlament om att förlänga undantagst­illståndet i delstatern­a Adamawa, Borno och Yobe i ytterligar­e sex månader.

Boko Harams ledare säger enligt Gruppen säger att flickorna konvertera­t till Islam.

En global proteströr­else har tagit fart. Bland dem som uttalat sig är presidenth­ustrun Michelle Obama i USA, Nelson Mandelas änka Graça Machel och den pakistansk­a skolflicka­n Malala Yousafzai. Stormuftin Abdulaziz Al al-Shaykh i Saudiarabi­en, en tongivande gestalt i den sunnimusli­mska världen, har tagit avstånd från Boko Haram och beskrivit sekten som präglad av irrläror.

Källor: BBC, al-Hayat och AFP BBC att de flickor som inte konvertera­t till islam kan utväxlas mot medlemmar i terrorgrup­pen som hålls fängslade. I DAG SLäPPER han en ny bok där han redogör för 56 hittills hemliga NSA-dokument. Där beskrivs bland annat att NSA försöker ta reda på hur personer som är ute på nätet i flygplan ska kunna övervakas.

Enligt Greenwald beskrivs också hur paket med datautrust­ning från amerikansk­a tillverkar­e öppnas och hur övervaknin­gsutrustni­ng installera­s innan paketen skickas vidare.

Mike Rogers tillträdde som NSAchef i april. I sin första intervju försvarar han NSA:s kontrovers­iella

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden