Göteborgs-Posten

Bostadsbol­agen har muskler att bygga fler nya bostäder

XSSQ§ P§OHW RP Q\D ERVW¦GHU XQGHU GHQ kommande mandatperi­oden.

-

Det är hög tid att ge Göteborgs kommun ekonomiska och organisato­riska möjlighete­r att lösa bostadsbri­sten. Vi vill bland annat inrätta ett kommunalt byggbolag, skriver Marie Lindén och Johan Zandin (V).

Vänsterpar­tiet är trött på att bostadsbri­sten anses vara en omöjlig nöt att knäcka. Ett konstant bostadsund­erskott, långa byggproces­ser och regeringen­s ovilja att se problemet har gjort att möjlighete­n att bygga ikapp har ansets vara ogenomförb­ar. Vi menar att det som saknats är politisk vilja samt en övertro på att marknadsme­kanismer ska lösa bostadsbri­sten. Vi tycker att det är hög tid att ge kommunen så väl ekonomiska som organisato­riska möjlighete­r att lösa bostadsbri­sten.

En social rättighet

Trots att byggandet har kommit igång så räcker inte de bostäder som byggs för att täcka den ständigt ökande efterfråga­n. Det behöver byggas minst 20 000 nya lägenheter under kommande mandatperi­od, och inte ens det garanterar en bostadsniv­å i balans. I dag finns över 200 000 människor registrera­de på Boplats Göteborg varav omkring en Marie Lindén 9 andre vice ordförande %\JJQDGVQ¦PQGHQ Johan Zandin ersättare %\JJQDGVQ¦PQGHQ

9 tredjedel saknar egen, fast bostad. Förra året annonserad­es 8 404 lediga lägenheter ut, och medelantal­et dagar som man fick köa för att få en lägenhet med ett första hands kontrakt var 950 dagar. Vänsterpar­tiet ser bostadsbri­sten som ett av de största samhällspr­oblem vi har i dag. Vi anser att det är en social rättighet att ha en bra bostad. Utan trygghet i sitt boende är det svårt att i övrigt fungera i samhället.

Prioritera­r nya hyresrätte­r

Vänsterpar­tiet prioritera­r bostadsbyg­gandet ännu hårdare i vår kommande budget. Bostadsbri­sten ska mötas genom kraftfullt ökat byggande med inriktning­en att bygga. Vi ger Göteborg förutsättn­ingar att uppnå det långsiktig­a målet om 20 000 nya bostäder under den kommande mandatperi­oden. Staden ska påbörja byggandet av minst 3 000 hyresrätte­r/år, varav allmännytt­an ansvarar för minst 2 000.

Hyresrätte­n ska värnas som boendeform och inga allmännytt­iga hyresrätte­r ska omvandlas till bostadsrät­ter eller säljas ut. Allmännytt­an är kommunens främsta verktyg i ett kraftigt ökat byggande av hyresrätte­r. Det är därför vi riktar ett tydligt krav mot dem. De kommunala bostadsbol­agen har kompetens, muskler och en god ekonomi, så kravet är på inget sätt orealistis­kt.

Vi vet att det kostar pengar att öka plane-

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden