Göteborgs-Posten

I gårdagens Aktuellt pressades Olofsson hårt på frågan om hon informerat statsminis­ter Fredrik Reinfeldt

- ALEXANDER KLAAR

hos KU. I gårdagens tv-intervju fick Olofsson frågan om Reinfeldt kände till köpet inte mindre än åtta gånger under den drygt tio minuter långa intervjun. Konsekvent valde Olofsson att inte svara på frågan. STATSVETAR­EN ULF BJERELD konstatera­de efteråt på sin blogg att ”TV-tittarna såg en före detta topppoliti­ker och näringsmin­ister i fritt fall” och att Nuon-affären tydligt skadat alliansreg­eringen.

Många tv-tittare uttryckte sin frustratio­n mot Olofsson på sociala medier och vid ett tillfälle under intervjun avbröt till och med programled­aren Olofsson.

– Nu säger min redaktör att twitter är fullt med frågor från personer som vill att du svara på just den här frågan. MEN MÅNGA TITTARE lämnades nog med fler frågor än svar.

– Jag kommer att säga samma svar oavsett hur många gånger du än frågar, sade Maud Olofsson.

STOCKHOLM Förra näringsmin­istern Maud Olofsson (C) prickas av KU för brister i hanteringe­n när statliga Vattenfall fick klartecken att köpa Nuon dyrt. Kritiken från de borgerliga mildrades i sista stund. Maud Olofsson noterar att KU inte är enigt.

– Det finns kritik mot bristande dokumentat­ion och arbetsproc­esser i regeringsk­ansliet. Det är en kritik som vi själva har konstatera­t och jag har sagt att jag tar ansvar för det, säger Olofsson till TT. SKäLET TILL BRÅKET i KU var, enligt de borgerliga, att de rödgröna och SD försökte kleta ansvar på statsminis­ter Fredrik Reinfeldt för Vattenfall­s nu så hårt kritiserad­e köp av nederländs­ka Nuon för 89 miljarder netto 2009. Det finns ingen juridisk grund eller skäl att göra det, enligt de borgerliga.

– På grund av valfeber håller KU på att glida in i en helt annan praxis, hävdade KU:s vice ordförande Per Bill (M) på en pressträff. EN EFFEKT AV bråket blev att de borgerliga inte ställer upp på utskottsma­joritetens formulerin­g att Maud Olofsson ”inte kan undgå kritik” för brister i dokumentat­ion, informatio­n och beredning inför klarteckne­t till Vattenfall. Formulerin­gen är kodspråk för den allvarliga­ste formen av kritik mot ett statsråd, en prickning. Men de borgerliga vek från den linjen på upploppet.

”På grund av valfeber håller KU på att glida in i en helt annan praxis

PER BILL (M), KU:s vice ordförande

Socialdemo­kraternas frontman i KU, förre talmannen Björn von Sydow, tillbakavi­sar kritiken om att de rödgröna gått över till att driva valrörelse i KU. Det handlar inte om att diskutera statsminis­terns ansvar för hur arbetet i regeringsk­ansliet fungerar, även om det finns rutiner och riktlinjer att följa.

– Det finns ett ansvar för statsminis­tern att överse hur regeringen egentligen fungerar, i en situation med stor arbetsbela­stning, till exempel, sade von Sydow som framhöll att KU-majoritete­n inte riktar någon formell kritik mot Reinfeldt.

Med anledning av att Maud Olofsson vägrade att komma till KU:s utfrågning, konstatera­r utskottet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden