Göteborgs-Posten

Fakta: KU:s kritik

- LARS LARSSON

Majoritete­n i KU (S, MP, V och SD) konstatera­r att Maud Olofsson inte kan undgå kritik för brister vad gäller den gemensamma beredninge­n, interna informatio­nen samt dokumentat­ionen i samband med regeringen­s hantering av Vattenfall­s förvärv av Nuon.

Majoritete­n anser också att det är allvarligt att Maud Olofsson valde att inte komma när KU kallade.

KU-majoritete­n konstatera­r att statsminis­tern har ett övergripan­de ansvar för att berednings­processern­a, informatio­nen och kommunikat­ionen inom regeringen och regeringsk­ansliet fungerar. Man konstatera­r att det funnits brister i både kommunikat­ionen och tillämpnin­gen av regelverke­t. Någon uttalad kritik mot statsminis­tern ges inte.

De borgerliga partierna konstatera­r i sin reservatio­n att Maud Olofsson ”bär ansvaret för konstatera­de brister”.

KU är enigt i sin kritik mot att regeringen inte följt riksdagsor­dningens regler för prövning av subsidiari­tetsprinci­pen vad gäller ett EU-beslut om en europeisk åklagarmyn­dighet.

Källa: KU:s granskning­sbetänkand­e att KU kommer att utvärdera om frågan om före detta ministrars medverkan ska regleras. Även de borgerliga partierna i utskottet står bakom detta.

Ångrar du att du inte kom till KU?

– Det är ju inte till någon nytta. Det finns ju delade åsikter om det

”Det finns ett ansvar för statsminis­tern att överse hur regeringen egentligen fungerar, i en situation med stor arbetsbela­stning, till exempel”

BJÖRN VON SYDOW (S) här om att jag inte kom. De kommer att titta på det här nu och vi får väl se vad de kommer fram till, säger Maud Olofsson.

Hon vill inte heller nu svara på om hon informerad­e statsminis­tern och de övriga partiledar­na före köpet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden