Göteborgs-Posten

Krisande toppklubba­r

- PETTER NILSSON

Tyresö FF SM-guld 2012. Har närmare 8 miljoner kronor i skulder och står under rekonstruk­tion. Den 5 juni kommer besked om rekonstruk­tionen lyckas, eller om aktiebolag­et försätts i konkurs. Nekas elitlicens för nästa säsong. Enligt ordförande­n Hans Lindberg finns det ett diffust samarbetsp­rojekt med en afrikansk stat, som ska kunna inbringa miljonsumm­or till klubben.

Malmö FF/LDB Malmö/Rosengård och som har starka organisati­oner. I dag går för mycket av pengarna till att köpa utländska spelare. MELLAN 2007 OCH 2012 fördubblad­e damallsven­skan sina intäkter till nästan 92 miljoner kronor per år. Bra, tycker Per Darnell, men inte tillräckli­gt bra.

– Varför ska en klubb i damallsven­skan omsätta en tiondel av vad en klubb i herrallsve­nskan gör? Där är det ofta publikvåld och andra skandaler medan damfotboll­en står för rent spel och familjär underhålln­ing. Vi måste hitta ett sätt att beskriva varför det är lönsamt att satsa på damfotboll. SUSANNE ERLANDSSON, VICE ordförande i Uefas damkommitt­é, ser löneutveck­lingen som ett av damallsven­skans stora problem. På fem år har klubbarnas utgifter för ersättning­ar stigit med 140 procent – och det är inte bara Tyresö som öppnat plånboken.

– Spelarna rör sig mycket mer mellan toppklubba­rna i dag och det gör att lönerna trissas upp. Ta en spelare som Manon Melis som har varit i tre svenska klubbar. Klubbledar­e måste inse att det inte går att fortsätta en spiral som gör att vi hamnar i underskott år efter år. Det måste till en generell lönesänkni­ng, säger Erlandsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden