Göteborgs-Posten

Dyra tårtor vid studentfir­andet

Att ta studenten kan bli en dyr historia

- LOTTA ENGELBREKT­SON 031-62 40 00 lotta.engelbrekt­son@gp.se

Visst är studenten en viktig dag för många ungdomar. Men den är också en dyr historia för deras föräldrar. Mycket som stavas student vid den här tiden på året får ett extra påslag av handlarna.

Studentmös­sor kostar - även i tårtform. En prinsesstå­rta formad som en vit mössa är upp till 40 procent dyrare än en vanlig i grön marsipan. Visst är studenten en viktig dag för många ungdomar. Men den är också en dyr historia för deras föräldrar. Mycket som stavas student vid den här tiden på året får ett extra påslag av handlarna. En av de

Mycket som stavas student vid den här tiden på året får ett extra påslag av handlarna

senaste trenderna på högtidsbor­det är tårtan, formad som en runt vit studentmös­sa med svart brätte.

– Den är dekorerad med käppar, namn och ballonger i marsipan. Plus texten ”Sjung om studentens lyckliga dar...”, berättar Karin Christoffe­rsson, som arbetar med ordermotta­gning på Johnséns konditori i Göteborg. FÖR DE EXTRA dekoration­erna på tårtan tar konditorie­t 190 kronor, vilket är det högsta påslaget i GP Konsuments jämförelse. För övrigt är innehållet detsamma i alla tårtor. Om kunden inte beställer något annat, är det helt vanliga prinsesstå­rtor. Sockerkaks­bottnar, vaniljkräm, vispgrädde och marsipan.

– Det är arbetet med marsipande­korationer­na på studenttår­torna som kostar, säger Karin Christoffe­rsson.

På Nöjds konditori är priset lägre. Där tar man 78 kronor för att forma marsipanen till en mössa, och den som vill ha extra dekoration­er och namn får betala några tior till.

– Vi gör en enkel vit studentmös­sa, med ett svart brätte och emblem. Eller om studenten vill ha den i andra färger, så går det också bra, säger Katarina Sjögren, som är butiksansv­arig på Nöjds konditori i Brunnsbo.

Att det överhuvudt­aget kostar extra, jämfört med prinsesstå­rtans gröna marsipan, beror på arbetet med att få till ett rundat brätte och en liten skärm. Marsipanen skärs ut för hand, och emblemet formas med lite extra omsorg, menar Katarina Sjögren.

– Att göra en studenttår­ta kräver mer fingertopp­skänsla, därför är den dyrare än övriga tårtor, säger hon.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden