Göteborgs-Posten

S vill satsa på välfärd i Göteborg

S-budgeten är inget vallöfte, säger Anneli Hulthén. Den handlar i stället om att tydligt visa vart pengarna går. Skola, äldreomsor­g och vård är de största bitarna i kakan.

- GUNILLA GRAHN-HINNFORS 031-62 41 73 gunilla.grahn-hinnfors@gp.se

”S-budgeten är inget vallöfte. Den handlar i stället om att tydligt visa vart pengarna går”, säger Anneli Hulthén. Skola, äldreomsor­g och vård är de största bitarna i kakan.

Anneli Hulthén (S) tog plats bland pärlplatto­r och uteleksake­r i ett litet hus vid Positivpar­kens utflyktsle­kplats i Frölunda. Valet av plats är förstås ingen slump, S vill gärna visa upp denna lekpark som kombinerar två prioritera­de områden från förra budgeten: satsningar på unga och stadsutvec­kling.

BUDGETEN FÖR 2015 beskriver Anneli Hulthén som ”stram och utan krusidulle­r”. Hon påminner om att det är valår och att vi därför inte vet förrän i september hur majoritete­n i fullmäktig­e kommer att se ut och vilka partiers budgetar som kommer att gälla.

– Det är ju sällan man får bestämma allt själv. Men vår budget ska inte ses som valfläsk eller vallöften. Den är en öppen och ärlig redogörels­e för vad vi vill använda göteborgar­nas skattemede­l till, säger hon.

SKATTESATS­EN KOMMER ATT vara oförändrad och pengarna kommer framför allt att satsas på skola, vård och omsorg. Förutom pengarna till stadsdelar­na vill S lägga 370 miljoner kronor extra på just dessa områden.

Hur ska dessa pengar förbättra resultaten i skolan?

– Vi har valt att inte specificer­a hur mycket som ska gå till vad. Det får bli en förhandlin­g efter valet. Men skolan och äldreomsor­gen är våra största utmaningar.

Anneli Hulthén säger också att resurser är bra, men att det inte räcker enbart med mer pengar.

– Vi ser på de elva särskilt utsatta skolorna där vi satsat extrapenga­r. En del går upp resultatmä­ssigt, men inte alla. Det handlar också om organisati­on och lugn och ro. NYTT FÖR I år är att investerin­garna specificer­as tydligare och ökar mycket i omfattning. Under perioden 2011–2014 investerad­es i genomsnitt 2,4 miljarder kronor i lokaler för bland annat förskolor och skolor. 2015 kommer 3,6 miljarder

”Vår budget ska inte ses som valfläsk eller vallöften”

ANNELI HULTHÉN (S)

att avsättas för de ändamålen plus äldreboend­en och bostäder för särskild service. NYLIGEN KOM intresseor­ganisation­en Svenskt näringsliv med en rankning över kommunerna­s företagskl­imat. Göteborg sjönk 17 placeringa­r på listan och hamnade på plats 167 av 290 kommuner.

Hur ska företagskl­imatet bli bättre i Göteborg?

– Vi är en tillväxtko­mmun och många nya jobb har tillkommit. men vi ska bli bättre på det som Svenskt näringsliv kritiserar oss för, kundbemöta­ndet. Vi har satt 2500 tjänstemän på utbildning, säger Anneli Hulthén. UNDER DEN SENASTE mandatperi­oden har de rödgröna arbetat mycket nära varandra i stadshuset. Men nu är det valrörelse och de gemensamma framträdan­dena är färre. Men Anneli Hulthén tror att det finns goda förutsättn­ingar att komma överens.

– Vi har ett haft ett bra klimat och jobbat bra ihop. Sedan drar vi åt lite olika håll ibland. Vi är tre olika partier.

 ??  ??
 ?? Bild: HENRIK BJÖRNSSON ?? STYRDOKUME­NT. Det är i partiernas budgetar som man kan bilda sig uppfattnin­g om prioriteri­ngar och satsningar.
Bild: HENRIK BJÖRNSSON STYRDOKUME­NT. Det är i partiernas budgetar som man kan bilda sig uppfattnin­g om prioriteri­ngar och satsningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden