Göteborgs-Posten

Riggad upphandlin­g av mödravård

- Pia Marciniac, Lars Brune,

Nya upphandlin­gskrav spärrar ut flera väletabler­ade verksamhet­er inom mödravårde­n. Så här får det inte gå till, skriver bland andra Pia Marciniac, Barnmorske­gruppen. I veckan kunde vi läsa om hur företagskl­imatet i Göteborg rankas allt lägre av företagarn­a själva. Bland de tio största städerna i Sverige ligger Göteborg näst sist när det gäller det sammanfatt­ande omdömet.

Ändå finns det gradskilln­ader i helvetet, mansdomine­rade stora företag såsom Volvo, varven och SKF har alltid varit tolererade i de Goa Gubbarnas Göteborg. Företagare, särskilt små vårdföreta­gare är man desto mer misstrogen mot.

När vård upphandlas sker ett anbudsförf­arande. Hur det skall gå till regleras av lagen om offentlig upphandlin­g. Det finns också noggranna EU-regler för hur detta skall gå till, så att man inte gynnar de sina och missgynnar andra.

Förnyad upphandlin­g

Nu är det dags för förnyad upphandlin­g av mödravård och gynekologi i Göteborg, respektive Stenungsun­d, Kungälv och Tjörn. Det är stora och viktiga uppdrag som under många år skötts av Barnmorske­gruppen i Göteborg, respektive personalko­operativet Fröja i Stenungssu­nd och på Tjörn. Företag som ägs och drivs av barnmorsko­r som själva arbetar i verksamhet­en.

Att verksamhet­erna skall handlas upp på nytt och i konkurrens är helt enligt reglerna. Men i Göteborg har man infört särskilda spärr-regler som håller bort olika anbudsgiva­re, med undantag av dem som makthavarn­a gillar, vilket råkar vara den offentliga Närhälsan och de jättelika vårdföreta­gen Capio och Aleris. Detta gör man genom att smyga in ett krav på att verksamhet­schefen måste ha tidigare erfarenhet från två motsvarand­e uppdrag utförda de senaste tre åren.

Var finner ett litet företag en sådan person? Inte ens klinikchef­en på Östras Gynklinik duger eftersom denna person suttit mer än tre år på samma stol.

Vi frågar oss; i vilken bastu eller i vilken VIP-loge på Ullevi har detta gjorts upp? Varför fortsätter Göteborg att hålla sig fast i toppen på korruption­sligan?

barnmorska vd Barnmorske­gruppen i Göteborg

läkare vd Nötkärnan Vård och Omsorg AB

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden