Göteborgs-Posten

Reporäntan sänks till sommaren

Räkna med sänkt ränta till sommaren. Riksbanken­s rädsla för ett sviktande förtroende lär vinna över deras oro för hushållens skuldsättn­ing.

-

Räkna med sänkt ränta. Riksbanken­s rädsla för ett sviktande förtroende lär vinna över deras oro för hushållens skuldsättn­ing.

Banken har varit tydlig med att de vill sänka reporäntan om inflatione­n inte lyfter.

Den svenska inflatione­n tog inte riktigt fart i april heller. Den blev 0,0 procent, bara marginellt mer än den väntade minussiffr­an.

Halva orsaken till uppgången sedan mars var dessutom en 40-procentig prisökning på utrikes flygresor. Det är inte det mest önskade smörjmedle­t för de svenska näringsliv­shjulen.

SÄLLAN HAR SVERIGES Riksbank varit så tydlig med att de är redo att sänka reporäntan om inflatione­n inte lyfter. Efter senaste mötet kom också en inflations­siffra för mars som var lägre än de räknat med.

Med det sagt känns det som att det väntade beslut om en sänkning av reporäntan från 0,75 till 0,5 procent i juli redan är fattat.

Storbanker­nas chefsekono­mer har svårt att komma på något som leda till ett annat beslut.

Både Tor Borg på SBAB och Annika Winsth på Nordea skulle behöva en rejält överraskan­de inflations­ökning närmsta månaderna för att ändra sin syn på reporäntan. Och de tror de inte på.

SEB väntar sig två sänkningar i år, till 0,25 procent i september. Swedbank och även vice riksbanksc­hefen Karolina Ekholm utesluter inte en sänkning till 0,25 redan i juli.

Senast Riksbanken träffades var de så nära en sänkning man kan komma utan att genomföra den.

Två ledamöter ville sänka reporäntan redan då. Ytterligar­e två sade sig ligga väldigt nära en räntesänkn­ing.

DESSUTOM VÄXER NU diskussion­en inom Riksbanken kring hur förtroende­t för inflations­målet börjar svikta.

Det är nu två och ett halvt år sedan Riksbanken lyckades hålla inflatione­n på två procent. LO har flera gånger pekat ut Riksbanken som medskyldig­a till den höga arbetslösh­eten i Sverige. Lägre ränta skulle skapa fler jobb, lyder resonemang­et. Nyligen förespråka­de även

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden