Göteborgs-Posten

Ett vardagsnär­a EU

- MARIA HALDESTEN 031-62 42 57 maria.haldesten@gp.se

Tänk lokalt, agera europeiskt. Det skulle kunna vara valspråk för EU:s program för livslångt lärande. Den europeiska klass som finns i Kungsbacka, för elever på Elof Lindälvsgy­mnasiets el- energi- och industrite­kniska yrkesprogr­am, är ett närliggand­e exempel. Eleverna får möjlighet att göra en del av sin utbildning i de andra EU-länder/ kommuner som deltar i det EUfinansie­rade projektet European Industrial Automation Class (EURIAC)

– Utbildning­sutbyte har blivit allt vanligare och tagits som mer självklart för akademiker, men inte för elever på yrkesprogr­am. Men det är minst lika viktigt för dessa killar och tjejer att få utbildning och behörighet som fungerar i andra europeiska länder. Varför skall inte de få samma möjlighete­r? säger Europaparl­amentarike­r Kent Johansson (C), som kommit för att besöka klassen. DE VINSTER ELEVERNA gör genom ökad bredd i utbildning­en kommer även industrin till nytta. Lärdomar, bland i annat i form av olika angreppssä­tt för problemlös­ning, tar eleverna med sig hem i bagaget.

– Det är trevligt att se ett annat skolsystem – inte bättre men annorlunda. Hemma är vi mer ute i verksamhet­en, säger en elev från den holländska staden Breda.

Tiden för teori/praktik är en av skillnader­na. I Holland tillbringa­r eleverna 75 procent procent av utbildning­stiden på företag.

– Det är inte bara eleverna som lär sig utan i lika hög grad lärarna. Genom utbildning­sutbytet får vi bekräftels­e på vad som fungerar och på vad vi kan förbättra, exempelvis i vår egen pedagogik. Våra elever har fått beröm för att de är bra på att tänka själva och ta initiativ, berättar projektled­are Pernilla Öhberg. GENOM UTBILDNING­SUTBYTET underlätta­s också den fria rörlighete­n. Medan varor lättvindig­t passerar gränserna har det varit lite krångligar­e med människor. Ett problem har varit svårighete­rna att värdera utbildning och kompetens från andra länder. Genom utbildning­sutbyten undanröjs en del sådana hinder.

– Vi märker också att möjlighete­rna

Samarbetet griper in i folks vardag i högre utsträckni­ng än vad många tänker på

att plugga utomlands både lockar fler elever till yrkesprogr­ammet och ger en morot att plugga hårdare för elever som går här, säger Pernilla Öhberg.

Att EURIAC-projektet ligger Kent Johansson varmt om hjärtat råder ingen tvekan om. Han är, som han uttrycker saken, på plats bland annat för att kolla upp att det går lika bra som väntat för utbildning­sutbytet i vars framgångar han gärna berättar om i olika sammanhang. Han skulle gärna se att fler kommuner tar efter och börjar driva något liknande.

Vänd på Europa råkar dessutom vara en av Kent Johanssons favoritslo­gans i valet. Då passar självfalle­t ett EU-projekt som byggts upp underifrån av medverkand­e partnersko­lor, industrire­presentant­er och kommunala skolmyndig­heter som hand i handske.

Liknande samverkans­projekt finns det en uppsjö av i regionerna­s Europa. Det är på regionnivå som mycket av EU:s politik skall genomföras. Regionerna har exempelvis ansvar för att förverklig­a de tillväxtst­rategier som mejslas ut i Bryssel.

– När en del svenskar tänker på EU får de en bild av gubbar i limousiner på väg till hemliga möten. Men så ser det möjligen ut för Ministerrå­det. Europaparl­amentet är något annat. Här sitter ledamöter, invalda av folket i sina valkretsar i olika regioner. KENT JOHANSSON SöKER väljarstöd i hela landet, med han beskriver erfarenhet­erna från sin tid som regionråd i Västra Götaland som en stor fördel i hans arbete i parlamente­t, där de andra ledamötern­a minst lika ofta ser sig som representa­nter för en region och dess lokalbor som för ett land.

Men så är samarbetet något som griper in i folks vardag i betydligt högre utsträckni­ng än många väljare tänker på. Så hur agerar en skola, en kommunrepr­esentant eller en föreningme­dlem som vill påverka eller ser en chans att dra fördel av Europasama­rbetet?

– De kan ringa mig för att de vill påverka något, som ett kommande beslut, eller för att ta reda på hur något förhåller sig. Själv lyfter jag gärna fram lokala exempel i förhandlin­gar och debatt, säger Kent.

Kent Johansson, vår man i Bryssel är det så vi västsvensk­ar skall betrakta honom? Han i varje fall inte ensam om att söka särskilt, västsvensk mandat. Mer om det i nästa del.

 ?? Bild: MARIA HALDESTEN ??
Bild: MARIA HALDESTEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden