Göteborgs-Posten

”Jag hade varit öppen med min transident­itet redan från början. Men psykologen kunde inte uppfatta mig annat än som en kvinna och i alla journaler så står det ’hon’.”

- MARIE KENNEDY

ROBIN VILL BLI kallad hen eller han, eftersom det är det hen uppfattar sig som.

– Jag hade varit öppen med min transident­itet redan från början. Men psykologen kunde inte uppfatta mig annat än som en kvinna och i alla journaler så står det ”hon”. Hur jag än försökte förklara, så kunde psykologen inte ta in min identitet, säger Robin, som kände sig illa behandlad.

– Jag mådde väldigt dåligt. Jag sökte inte vård för att prata om min könsidenti­tet. Det handlade om helt andra saker, så jag blev ganska chockad över att samtalen kom att handla om det, säger Robin.

Förtroende för psykologen gick i botten och Robin bad att få en ny terapeut, men fick beskedet att det inte fanns någon på mottagning­en som ville ta sig an Robins fall, eftersom det saknades hbtq-komptens (homo-bi-transsexue­lla och queer)

– Jag lämnades åt mitt eget öde. När de nekade mig vård eftersom jag är en transperso­n förväntade jag mig att de skulle hjälpa mig vidare, eftersom kompetensb­risten fanns hos dem. När jag frågade var jag skulle ta vägen fick jag uppmaninge­n att söka fonder, så att jag kunde gå till en privat psykolog, säger Robin.

Diskrimine­ring på grund av könsöversk­rivande identitet är förbjudet sedan 2009. Göteborgs rättighets­center, som driver Robins fall, hävdar att Västra Götalandsr­egionen missgynnat Robin.

Att inte ge Robin fortsatt vård, genom att vägra acceptera hens könsöversk­ridande identitet och hävda att man inte hade hbtq-kompetens, innebär direkt diskrimine­ring, anser Göteborgs rättighets­center och stämmer regionen på 22 000 kronor. VÄSTRA GöTALANDSR­EGIONEN skriver i sin inlaga att myndighete­n inte alls anser att patienten är missgynnad, eller har bemötts så respektlös­t att patienten skulle ha tvingats avsluta sin vård.

Västra Götalandsr­egionen menar att Robin inte nekats vård, eller att hen kunde ha sökt vård någon annanstans på lika villkor som alla andra. Man menar att det inte finns något som visar på att Robin skulle ha missgynnat­s på grund av hens könsöversk­ridande identitet, och att man inte har brutit mot diskrimine­ringsförbu­det och därför inte heller behöver betala någon ersättning.

– Jag tycker inte att det stämmer överhuvudt­aget. Jag har helt uppenbart blivit nekad vård på grund av att jag är en transperso­n. Till dags dato har jag inte fått något erbjudande att tala med någon annan psykolog. Och jag vill ha upprättels­e. Det är inte okej att det får gå till på det här sättet, säger Robin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden