Göteborgs-Posten

Val skjuts upp efter dödligt våld

-

THAILAND: Det planerade valet i juli i Thailand är i farozonen sedan dödligt våld på nytt brutit ut. Landets arméchef varnar för att militären kan komma att träda in om orolighete­rna fortsätter.

Tre personer dödades och över 20 skadades tidigt i går morse i en väpnad attack mot regeringsk­ritiska demonstran­ter i Bangkok.

Några timmar senare stormade opposition­sanhängare en militäranl­äggning där regeringsf­öreträdare satt i möte med valkommiss­ionen. Den tillförord­nade premiärmin­istern och andra ministrar tvingades att fly från platsen.

Gårdagens dödsoffer innebär att 28 personer nu har fått sätta livet till under det senaste halvårets politiska oro i Thailand. (TT-AFP)

Färja med 200 kapsejsade i Bangladesh

BANGLADESH: Minst tolv människor omkom när en färja kapsejsade i Bangladesh i går, men räddningsm­yndigheter befarar att dödstalet kommer att stiga då fartyget hade omkring 200 passagerar­e ombord. Dykare säger att det finns ytterligar­e dödsoffer inne i vraket i floden Meghna, 27 kilometer från huvudstade­n Dhaka.

Fartygstra­fiken i Bangladesh drabbas ofta av olyckor och många fartyg seglar med för många passagerar­e och utan tillräckli­gt antal livbåtar. (TT-Reuters)

Par erbjuds välja barnets kön

DANMARK: För upp till 45 000 kronor kan danska par välja om deras kommande barn ska vara pojke eller flicka. Företaget KirurgiRej­ser erbjuder i stora dagstidnin­gsannonser fertilitet­sbehandlin­g på Cypern med möjlighet att välja barnets kön. Företagets chef säger till Jyllands-Posten att flera par redan hört av sig.

I Danmark är könsselekt­ering olaglig, med undantag för par med könsbundna ärftliga sjukdomar. Sundhedsst­yrelsen ska nu undersöka annonserin­gen. (TT-Ritzau)

Bilbomb dödade 29 vid Syriens gräns

S Y R I E N: En bilbomb som sprängdes vid en syrisk gränskontr­oll intill Turkiet krävde minst 29 dödsoffer i går. Dådet genomförde­s i norra delen av Aleppoprov­insen. Vittnen säger till Syriska människorä­ttsobserva­toriet i Storbritan­nien att bomben sprängdes vid ett garage som härbärgera­r passagerar­e som färdas till och från gränsen.

Syriska människorä­ttsobserva­toriet uppger också att fler än 40 personer dödats i luftangrep­p runtom i Syrien de senaste dagarna. I snitt dör över 200 personer om dagen i inbördeskr­iget som bröt ut efter ett uppror för tre år sedan i Syrien. (TT-Reuters )

500 000 döda av afghanskt heroin

RYSSLAND: Heroin från Afghanista­n ligger bakom minst en halv miljon dödsfall i Ryssland sen år 2000, säger chefen för Rysslands narkotikab­rottsmyndi­ghet.

Med grannlände­r medräknat blir siffran dubbelt så hög.

Droghandel­n från Afghanista­n uppskattas ha en omsättning på 100 miljarder dollar (cirka 655 miljarder) eller mer per år, enligt ryska myndighete­r, och bidrar till skapandet av paramilitä­ra narkotikag­äng och en upptrappni­ng av våld i Centralasi­en. (TT-Interfax)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden