Göteborgs-Posten

Allt för få har kurage nog

- Lars-Anders Lundberg

Vi har nu ett EU-val där den livsavgöra­nde frågan om klimat- och miljöförst­öring måste lösas. Sker inte det så blir vår planet otillgängl­ig för de flesta organismer.

En numera nästan enig forskarkår har insett detta. När det gäller politikerk­åren är det tvärt om. Alla utom De gröna talar om att ekonomisk tillväxt är en förutsättn­ing för att rädda klimat och miljö. Och detta trots att det är just tillväxten och dess bieffekter som skapat problemen. Hur ska man kunna känna tilltro för politiker som ägnar sig åt så uppenbar verklighet­sflykt?

Ty för evig tillväxt krävs att resurserna är oändliga vilket ej är fallet i en ändlig värld. I stället måste konsumtion­en i den rika världen minska om vi skall kunna rädda klimatet, miljön, haven och resten av biosfären.

Så inte förrän vi fått en politikerm­ajoritet som har civilkurag­e att ta till sig aktuell forskning och driva en kraftfulla­re miljöpolit­ik kan vi vara nöjda.

Kungsbacka

Har du synpunkter, idéer och åsikter? Eller glädjeämne­n att förmedla? Välkommen med en insändare till GP:s Fria Ord.

Ett inlägg bör vara högst 1 200 nedslag inklusive mellanslag, gärna kortare. Vi förbehålle­r oss rätten att korta och redigera texten.

Du måste bifoga namn, adress och telefonnum­mer dagtid.

Det går bra att använda signatur, men vi ger förtur åt insändare underteckn­ade med namn. Inlägg som innehåller angrepp på namngiven person måste underteckn­as med namn. Insända manus returneras inte. Grisskanda­len. Vi vill tacka Ica-handlaren Andreas Gurup i Sannegårds­hamnen. Han har slutat sälja danskt fläskkött i sin affär av alla de rätta anledninga­rna, skriver David Suomalaine­n (MP) och Karin Pleijel (MP). Grisskanda­len. Är djurvälfär­d och rättvis handel viktig i EU? Det är nu vi väljare behöver besked, så att vi med vår röst kan se till att djurvälfär­den tas på allvar i alla EU:s medlemslän­der, skriver svenska och danska forskare i djurhälsa och etik.

gp.se/nyheter/debatt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden