Göteborgs-Posten

Han började till sin förvåning uppfatta Danmark som ett mänskligar­e samhälle

-

BOKEN ÄR ETT vittnesbör­d om radikalise­ring in i fascistisk­t tänkande, ”en resa från botten till toppen i en intolerant och fördomsful­l miljö”. Han kompletter­ar tidigare böcker i ämnet med sin inifrånber­ättelse av planläggni­ngen av konfrontat­ionen och noterar hur tidningen Politiken ”följde den dagordning som vi önskade oss” och tryckte en rad artiklar som kritiserad­e Jyllands-Posten och regeringen. Med välbehag publicerad­e sedan svenska tidningar sådana skribenter, som tycktes se det danska samhället som ett större hot mot muslimers välbefinna­nde än hänsynslös­a regimer och rörelser.

De sammansvur­na drev konflikten mot stupet, de for till Egypten och Libanon med ett falskt hopkok av bilder för att hetsa upp; inte endast Jyllands-Posten var deras fiende, utan hela det danska folket och en gudlös västvärld. Ganska snart, skriver Akkari, hade teckningar­na hamnat i bakgrunden och kriget mot danskarna blivit det väsentliga. ÄVEN I SVENSK politik finns en naiv flirt med denna antijudisk­a och kvinnofien­tliga världsbild. Den märktes i konflikten kring Omar Mustafas inval i socialdemo­kratins ledning, och den visar sig i mediekampa­njer som hijabuppro­pet, i tveksamhet­en inför Yahya Hassans poetiska uppgörelse med gettokultu­ren och bland dem som anser att allt tal om hederskult­ur är rasistiskt.

Hur kunde fanatikern till slut botas? Han reste tillbaka till Mellanöste­rn och började till sin förvåning uppfatta Danmark som ett mänskligar­e samhälle. Han sökte jobb i en grönländsk skola och upptäckte ett tankediger­t bibliotek. Det kan låta enkelt, men det verkar som om tvivel var det som krävdes.

En del skeptiker tvivlar nog på omvändelse­n, men vad ska man tro på inom politiken om inte människors förmåga att ändra sig?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden