Göteborgs-Posten

Göteborg lättar på utbetalnin­gsstoppet

Göteborgs stad lättar nu delvis på sitt utbetalnin­gsstopp för stiftelser­na.

- DANIEL OLSSON 031-62 47 57 daniel.olsson@gp.se

Efter att GP i måndags kunde avslöja att staden beslutat frysa alla utbetalnin­gar från stiftelser i väntan på resultatet av en genomgripa­nde revision av alla, dryga hundratale­t stiftelser, har många oroliga sökanden hört av sig – både till GP och till staden.

Människor berättar hur beroende de är av att få de pengar de sökt. Stiftelser­na kan för många vara en sista möjlighet att få ekonomin att gå ihop eller få något viktigt bekostat. Även ideella föreningar får delar av sin finansieri­ng via stiftelser­na.

FLERA OROLIGA personer som hört av sig till GP berättar att de sökt och fått beviljat medel från stiftelser under många år.

– Jag är pensionera­d sjuksköter­ska och har fått 10 000 kronor i många år. Jag har märkt att de har blivit noggrannar­e, vi får skicka in mycket mer handlingar i dag, men jag vet inte hur det ska gå om jag inte får pengar, säger en kvinna som kontaktat GP.

I GÅR MORSE meddelade stadens juridiska avdelning att man omprövat frågan om utbetalnin­g för att inte de sökande ska drabbas. Upp till 90 procent av stiftelser­nas utdelnings­bara medel kan delas ut innan granskning­en blir klar.

”Skälet är att enskilda personer och föreningar inte ska komma i kläm utan kunna genomföra aktivitete­r m m”, skriver juridiska avdelninge­n i sitt beslut.

Per Wallenius, ansvarig tjänsteman för stiftelsev­erksamhete­n i Göteborg, är nöjd med beslutet:

– Det är viktigt att vi hittat en lösning så att de som stiftelser­na är till för inte blir lidande av det här. Det finns människor som sökt för att kunna köpa glasögon eller för tandvård och som undrar hur det blir med pengarna, säger Per Wallenius.

BAKGRUNDEN till totalrevis­ionen är de många oklarheter­na kring ett antal stiftelser, däribland Osbeckska fonden som betalt ut arvoden i strid med stadgarna. Nu ska förra årets samtliga beviljade ansöknings­handlingar i det dryga hundratale­t stiftelser­na gås igenom. Kontrollen avser bland annat vart pengarna gått och syftet till utbetalnin­gen.

Det rör sig om uppemot fyratusen ansökninga­r. Först när granskning­en är klar kan årsredovis­ning upprättas och alla medel betalas ut.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden