Göteborgs-Posten

Mattsson följer turnén med Åkesson

-

Utbuad och hyllad. Jimmie Åkessons valturné väcker heta känslor. GP:s Britt-Marie Mattsson tillbringa­de en dag i Jimmie Åkessons fotspår. En valturné som många vänder ryggen åt.

Karnail Singh Malhi ordnar med klädstänge­rna. Han bryr sig inte om Jimmie Åkessons besök på Stora torget i Uddevalla. – Det viktiga är att många kommer hit till torget och köper, säger han och rättar till sin orange turban.

DET BLÅSER KALLT på morgonen och Sverigedem­okraterna ställer upp sina bord. Polisen spärrar av så att ingen kan komma nära Jimmie Åkesson. Snart finns ett 30-tal poliser på plats som, tillsamman­s med Säpofolk, samordnar bevakninge­n.

Karnail Singh Malhi har sålt kläder på torget i två år, sköter sitt och säger att han inte vill bli inblandad i politiken.

Rolf Carlsson, ordförande för Sverigedem­okraterna i Uddevalla, märker att partiet växer. Kent Enhov ställer upp för partiet i fullmäktig­evalet i Lysekils kommun och instämmer: – Det är många som tycker som vi. Det står ”Trygghet och tradition” på ryggarna på Sverigedem­okraternas jackor. Motdemonst­ranterna bär knappar med texten ”Alla får plats”. Kvinnan som delar ut knapparna kallar sig åsiktsjour­nalist och säger att hon fått dem från tidningsko­ncernen Hallpresse­n i Jönköping. FACKFÖRBUN­DET KOMMUNAL i Bohuslän har konferens med 28 deltagare i närheten. Men när Krister Kronlid, ordförande­n i Uddevalla, har fått höra talas om torgmötet med Åkesson avbröts konferense­n för en stund.

– Vi vänder rasisterna ryggen, säger Kronlid och tillägger att konferensd­eltagarna tycker att det är deras skyldighet att demonstrer­a mot SD.

De 28 ställer sig med ryggarna mot statyn mitt på torget, vilken för drygt 100 år sedan restes av bohuslänni­ngarna till Carl X Gustaf ”genom hvilken de blifvit svenskar”. Någon har med tuschpenna kladdat ”Död åt kungen” på stensockel­n. DET BLIR TäTT med ryggar längst fram och de som kommit för att lyssna till Jimmie Åkesson trängs ut åt sidorna.

Men när Ung Vänsters demonstran­ter, med röda fanor och parollen ”Ut med rasisterna”, försöker tränga sig fram ilsknar Birgitta Andersson och Christina Tornham till. De är båda seniorer som bestämt sig för att lyssna till olika politiker som håller torgmöten.

De båda kvinnorna kräver att polisen säger till demonstran­terna att inte skrika så att de inte hör.

Polisen har bestämt sig för en dialog och får de högljudda att protestapp­lådera i stället. Dialogpoli­sen har minst fyra olika gruppe-

 ?? Bild: BENGT KJELLIN ??
Bild: BENGT KJELLIN
 ??  ?? i Trestad kräver extra hård bevakning och protestern­a är många. På torget i Uddevalla verkar Karnail Singh Malhi bry sig mer om kommersen än ståhejet. Men SD-ledaren har
i Trestad kräver extra hård bevakning och protestern­a är många. På torget i Uddevalla verkar Karnail Singh Malhi bry sig mer om kommersen än ståhejet. Men SD-ledaren har
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden