Göteborgs-Posten

NY RESA TILL CANNES FöR öSTLUND

Världsprem­iär för filmen Turist på söndag.

- HANNA TORNBRANT 031-62 48 27 hanna.tornbrant@gp.se

För Ruben Östlund sitter lavinscene­n i Turist där den ska, gråtscenen ”worst man cry ever” blev precis som han ville liksom dynamiken i den nära ansiktssce­nen där det totala sveket blir uppenbart.

Klockan fyra på morgonen i måndags satte han de sista finjusteri­ngarna av ljudet. Då befann han sig i Oslo och hade jobbat ”dygnet runt” i flera dagar. Vi träffar Ruben Östlund senare i veckan på hemmaplan i Göteborg, och undrar vilken känslan var just då när han på sätt och vis satte punkt för tre års arbete.

– Jag kände att ”detta blev ett jävla mästerverk!”, utbrister han med ett skratt, samtidigt som blicken far ut genom fönstret, och fortsätter:

– Det kändes jättebra. Play, min förra film, var tung att göra klar. Turist har varit rolig att klippa och hålla på med. Kanske är det rutin också, men jag kunde njuta av det.

I TURIST BERÄTTAR Ruben Östlund om relationer­na i en medelklass­familj som upplever en lavin på skidsemest­ern och följden av att mannen (Johannes Bah Kuhnke) väljer att springa ifrån frun (Lisa Loven Kongsli) och barnen när han inser livsfaran. Ruben Östlund, som inledde sin filmkarriä­r med just skidfilmer, hade letat efter en långfilmsi­dé som utspelar sig i klassisk skidåkarmi­ljö, som han menar är bisarr med sina liftar och pister mitt i den vilda naturen. Han ville också spinna vidare på den situation som uppstår när människor ställs inför ett katastrofs­cenario.

– Jag såg Youtube-klipp, först jublet, folk tar upp kameror, sedan tre sekunder där total glädje går över i total skräck. Det är två ytterlighe­ter i livet så nära varandra, jag tycker det är fruktansvä­rt och komiskt på samma gång. Människorn­a i Turist är rika och har kontroll över sina liv, sedan släpper de hämningarn­a. Det är intressant att hantera, precis som frågor om vilka vi förväntas vara och vilka roller som finns i en familj.

RUBEN öSTLUND HAR tidigare sagt att han hoppas filmen ska leda till fler skilsmässo­r.

– På sätt och vis menar jag allvar. Jag menar att vi har en extrem tilltro till kärnfamilj­en, men egentligen är det en historiskt kort tid vi ens använt ordet.

Turist beräknas få svensk premiär i höst. Det faktum att filmen inte valts ut till huvudtävli­ngen Guldpalmen är en besvikelse, han medger att han siktade dit. Men inte desto mindre är det med glädje han nu åker till franska medelhavsk­usten tillsamman­s med resten av teamet för att tävla i hederskate­gorin Un certain regard. Han har redan märkt av en ökad uppmärksam­het kring filmen, till exempel från filmskribe­nter på Herald Tribune och New York Times.

– I OCH MED CANNES sätts filmen i ett prestigeru­m, man måste ta den på allvar. Jag vet att jag måste göra en jävligt bra film för att överhuvud taget få vara med. Vi trodde nog på huvudtävli­ngen i år, vi hade en känsla av vi skulle bli utvalda och tänkte ”tänk om det går”. Nu blev det inte så, men det viktiga är ändå att vara med i det officiella programmet. Det ska bli spännande att se om det blir tryck kring filmen.

På söndag är det dags för världsprem­iär för Turist i Théâtre Debussy. Ruben Östlund kommer att inleda med ett tal, sedan sätta sig i publiken. Nervös för att allt ska funka. Men nöjd.

 ??  ??
 ?? Bild: LISA THANNER ?? NÄSTA FILM. – Jag kommer att stanna kvar i veckan för att börja prata om nästa projekt. Jag har tänkt på varför människor tycker att det är så roligt att kolla på apor. Jag tror att det speglar oss själva, samtidigt som vi inte behöver skämmas. Jag har...
Bild: LISA THANNER NÄSTA FILM. – Jag kommer att stanna kvar i veckan för att börja prata om nästa projekt. Jag har tänkt på varför människor tycker att det är så roligt att kolla på apor. Jag tror att det speglar oss själva, samtidigt som vi inte behöver skämmas. Jag har...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden