Göteborgs-Posten

100 barn fel i förskolepr­ognos

Pl¸tsligt fanns det hundra fler barn på f¸rskolorna i ÖrgryteHär­landa. Färre familjer hade flyttat ut under fjolåret än beräknat. Nu tvingas f¸rskolorna spara.

- YLVA CARLSSON 031-62 42 49 ylva.carlsson@gp.se

Plötsligt fanns det hundra fler barn på förskolorn­a i Örgryte-Härlanda. Färre familjer hade flyttat ut under fjolåret än beräknat. Nu tvingas förskolorn­a spara vilket oroar föräldrar.

I april upptäcktes att budgeten i Örgryte-Härlanda inte stämde. Differense­n var så stor att det inte kunde handla om några spridda småfel.

– Vi insåg att det måste vara ett systemfel, satte våra ekonomer att titta på det och då upptäcktes att våra förskolor hade cirka hundra fler barn i sin verksamhet i verklighet­en jämfört med den prognos vi utgått från, säger Susanna Hanson, chef för utbildning­ssektorn i Örgryte-Härlanda stadsdelsf­örvaltning.

DETTA, TILLSAMMAN­S MED sparkrav på 13 miljoner som stadsdelen har på sig för 2014, gör att det måste sparas. Två miljoner ska plockas från förskolan.

Men Susanna Hanson anser inte att det är särskilt allvarligt.

– I mina ögon är det inte en jätteanpas­sning som måste göras, säger hon. Det handlar om hur förskolorn­a organisera­r sin vardag, och det är respektive förskolech­efs uppgift. I genomsnitt handlar det om ett halvt barn till på varje förskoleav­delning, det tror jag de flesta klarar.

Hon påpekar att det handlar om ett förslag som politikern­a i stadsdelsn­ämnden har att besluta om i slutet av maj. Men sparkraven har redan fått konsekvens­er ute på förskolorn­a.

På Hackspetts­gatans förskola har föräldrarn­a fått informatio­n om att vikarieanv­ändandet begränsas, och personalen har samtidigt fått besked om att de inte får jobba övertid.

– Det går inte ihop, säger Fredrik Pettersson, förskolelä­rare på Hackspetts­gatan. Vi kan inte klara verksamhet­en utan vikarier, inte få jobba övertid och samtidigt tro att allt ska vara som vanligt. Det är ju inte kugghjul vi arbetar med, utan barn.

I MÅNDAGS FICK de nya direktiven till följd att en avdelning var obemannad tidig morgon, och barnen

fick gå in till en annan avdelning för att äta frukost.

– Ju mer man ruckar på rutiner, desto rörigare blir det i barngruppe­rna, säger han. Vi jobbar ju för att få en trygg barngrupp, men på det här sättet riskerar det arbetet att försvinna.

ANN-LOUISE SAARINEN ÄR förskolech­ef för Hackspetts­gatans förskola.

– Det har tagits beslut om besparinga­r och jag försöker lösa det så bra jag kan, säger hon. Självklart delar jag personalen­s oro, det stämmer att det blir mindre personal vid vissa givna tider. Kanske får den pedagogisk­a planeringe­n ta stryk. Men jag har valt att inte mörka, utan gå ut och informera föräldrarn­a.

Befolkning­sprognoser görs kontinuerl­igt av stadsledni­ngskontore­t. Det är inte ovanligt att det skiljer mellan prognos och verklighet, särskilt vad gäller förskoleba­rn då familjer ofta flyttar. Men avvikelsen för Örgryte-Härlanda är ovanligt stor. En jämförelse:

För hela Göteborg beräknades att det skulle finnas 33 253 barn i åldrarna 1-5 år vid årsskiftet 20132014. Verklighet­en blev 33 367. En differens på 114 barn – för hela Göteborg.

Örgryte-Härlanda hade vid årsskiftet drygt 3 000 barn – och en nästan lika stor differens.

– Det stämmer att det är en relativt stor avvikelse, säger Lutz Evert, planerings­ledare på statsledni­ngskontore­t. Det beror dels på att det föddes ovanligt många barn i stadsdelen i fjol, dels att vi hade räknat med att fler familjer skulle flytta från stadsdelen under året.

Anders Eilard har en dotter på Hackspetts­gatan.

– Det är så märkligt med Göteborg. Staden har som målsättnin­g att växa, men när målet nås och folk väljer att flytta hit kan de inte erbjuda en bra barnomsorg, säger han.

HAN ÄR OROLIG för att neddragnin­garna kommer att tynga alltför hårt på personalen. Han anser att barntäthet­en redan är på tok för hög, och ställer sig frågan vilken typ av pedagogisk verksamhet personalen har möjlighet att bedriva.

– Det mest flagranta är att staden inte kunnat beräkna det här. Det kan ju omöjligt ha kommit som en överraskni­ng.

Anders Eilard har nu skrivit ett öppet brev till berörda chefer och politiker där han kräver ett möte och en förklaring.

– Jag anser att det är kommunledn­ingen centralt som har ansvaret. Göteborg måste kunna erbjuda en god barnomsorg, annars får kommunledn­ingen gå ut och säga att det är hemmafruar man vill ha.

 ??  ?? OROLIG. Anders Eilard har sin dotter Minna på Hackspetts­gatans f¸rskola. Han oroas av besparings­kraven: ”'et är klart fer måste f¸rklara hur de har tänkt att det här ska gå ihop”, säger han.
OROLIG. Anders Eilard har sin dotter Minna på Hackspetts­gatans f¸rskola. Han oroas av besparings­kraven: ”'et är klart fer måste f¸rklara hur de har tänkt att det här ska gå ihop”, säger han.
 ?? Bild: PER WAHLBERG ?? att det kommer att märkas, barnen kommer att lämnas mycket mer åt sig själva. Jag anser att ansvariga politiker och che-
Bild: PER WAHLBERG att det kommer att märkas, barnen kommer att lämnas mycket mer åt sig själva. Jag anser att ansvariga politiker och che-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden