Göteborgs-Posten

Så hittar du bäst pris på tågbiljett­en

- Lotta EngELbrEkt­son M3N-SO 4M MM lottaKenge­l rektson@gpKse

Det är rejäla prisskilln­ader på tågbiljett­en mellan Göteborg och Stockholm. En tur och retur kan kosta allt mellan 390 och 3 540 kronor. Det handlar framförall­t om när du bokar resan.

Det tål att upprepas. Är du ute efter en billig tågresa, boka i god tid. En helgresa till Stockholm blir nästan fyra gånger så dyr på några månader. Vad kostar en tågresa mellan Göteborg och Stockholm? Det finns inget bra svar. En tur och returbilje­tt kan kosta allt mellan 390 och 3 540 kronor.

Det handlar framförall­t om vid vilken tidpunkt du bokar din resa. Är du ute tre månader före avresedatu­met kommer du undan med några hundralapp­ar. Väntar du till dagen före, har priset näst intill fyrdubblat­s.

Med andra ord, ju längre du dröjer med att boka, desto högre blir priset.

När efterfråga­n är stor är biljettern­a oftast som dyrast

– Det beror på att vi har så kallad dynamisk prissättni­ng, som styrs av tillgång och efterfråga­n, säger Helga Baagø, kommunikat­ionsdirekt­ör på SJ.

90 dagar före avgång släpps de billiga biljettern­a till försäljnin­g och vet man så långt i förväg vilken dag man vill resa, går det att knipa en tågbiljett för 195 kronor. Kan man dessutom tänka sig att resa på lite udda tider, är chansen stor att komma undan med några hundralapp­ar tur och retur.

Fredagar och söndagar är det flesta resenärer som åker mellan Göteborg och Stockholm, tisdagar är det minst folk på sträckan.

– Många som arbetspend­lar mellan Göteborg och Stockholm vill gärna ge sig av tidigt på morgonen och hem sent på eftermidda­gen, vilket betyder att efterfråga­n på biljetter kan vara stor. Då brukar det också vara som dyrast, säger Helga Baagø. Hon tipSar ockSå om SJ:s lågpriskal­ender, där alla billiga resor är samlade på ett ställe. Där kan även den som har sämre framförhål­lning hitta en och annan guldklimp. Och en snabb titt i kalendern visar att det går att få en tur och returbilje­tt mellan Göteborg och Stockholm till kommande helg för 907 kronor, vilket är 558 kronor lägre än slutpriset i GP:s prisjämför­else. Avgångstid­erna är ungefär desamma som de vi har tittat på.

– För oss handlar det om att få ekonomi i verksamhet­en, och det är en större vinst för oss att fylla tågen, än om vi skulle köra med tomma stolar, menar Helga Baagø.

Den som är mer lagd åt att slösa än att spara, kan också betala mycket mer för en tågbiljett. Maxpriset för en enkelresa mellan Göteborg och Stockholm är 1 770 kronor, vilket alltså slutar på 3 540 tur och retur.

– Men då handlar det om en resa med första klass, och biljetten kan både bokas om och återbetala­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden