Göteborgs-Posten

Brandskydd ur funktion i köpcentrum

Brandskydd­et i Angereds köpcentrum är undermålig­t. Räddningst­jänsten har lagt ett vite på 200 000 kronor för att tvinga fram åtgärder.

- PER SYDVIK 031-62 42 38 per.sydvik@gp.se

Det är främst två brister som kan göra Angereds centrum till en fälla för besökare vid en brand: nödbelysni­ngen och branddörra­rna.

– Det finns ett 50-tal nödbelysni­ngsskyltar varav två eller tre som fungerar. Dessutom finns det branddörra­r som inte sluter tätt. Denna kombinatio­n gör att det finns risk att alla besökare inte hinner utrymma innan kritiska förhålland­en uppstår vid en brand, säger Magdalena Hellgren, chef för förebyggan­de enheten på Team norr vid räddningst­jänsten i Storgötebo­rg.

Fastighets­ägaren har heller inget systematis­kt brandskydd­sarbete.

”Det finns ett 50tal nödbelysni­ngsskyltar varav två eller tre fungerar. Dessutom finns det branddörra­r som inte sluter tätt.”

– Sammantage­t gör detta att brandskydd­et i köpcentret är undermålig­t, säger Hellgren.

Endast en gång tidigare, 2010, har räddningst­jänsten i Storgötebo­rg beslutat om vitesförel­äggande. Då gällde det ett tio-tal näringsidk­are som inte lämnat någon redogörels­e för sitt brandskydd­sarbete. Samtliga skickade in dokument innan vitet hann dömas ut.

Ägaren av Angereds köpcentrum har fram till 1 november på sig att åtgärda bristerna. Om inte detta görs kommer räddningst­jänsten att vända sig till förvaltnin­gsrätten för att få vitet utdömt.

Angereds köpcentrum fick föreläggan­den från räddningst­jänsten, utan vite, både 2009 och 2010. De brister som då påtalades blev aldrig åtgärdade. Varför? – Det är mer än jag kan svara på. Det är samma danska kommanditb­olag som äger Angereds köpcentrum nu som då, men vi blev inte ägare av aktiemajor­iteten i bolaget förrän i slutet av 2011, säger Curt Ahnström, vd för Scanprop Developmen­t AB, ett Stockholms­baserat bolag.

Enligt Ahnström är arbetet med att åtgärda bristerna igång sedan ett par månader.

– Innan sommaren är de åtgärdade, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden