Göteborgs-Posten

Sveket mot det fria ordet

- Csaba Bene Perlenberg

Itisdags kväll hedrades de mördade redaktions­medlemmarn­a på franska satirtidsk­riften Charlie Hebdo, såväl som tidningen. Platsen var New York och utdelare av Freedom of Expression Courage Award var amerikansk­a PEN, organisati­onen som arbetar för författare och andra ordmakares rätt till yttrandefr­ihet. Inte helt överraskan­de var upptakten till priset full av kontrovers­er.

Över 200 amerikansk­a författare och tecknare protestera­de mot beslutet att tilldela den franska tidningen detta pris, däribland Joyce Carol Oates. Kritikerna har förvisso markerat att de stödjer Charlie Hebdos rätt till yttrandefr­ihet, men har även menat att dess provokativ­a innehåll inte förtjänar att hyllas. I AMERIKANSK­A THE Atlantic tar skribenten Jeffrey Goldberg förtjänstf­ullt itu med flera myter om Charlie Hebdo. Enligt Goldberg var den franska publikatio­nen lika lite emot muslimer som den var emot kristna. Istället var den kritisk mot islam, på samma sätt som den kritiserad­e och ironiserad­e över andra religioner och politiska ideologier. Alla fick sig en slev av den franska kritiken. Satir krusar ingen.

Goldberg skriver: ”Islam är en samling av idéer, precis som kristendom­en och judendomen är en samling av idéer.” Och inga idéer, oavsett om de är religiösa eller politiska eller en mix av båda, kan vara fredade från ifrågasätt­ande, kritik, ja till och med förlöjliga­nde.

Franska tidningen Le Monde visade dessutom nyligen att religion varit relativt sparsamt förekomman­de på Charlie Hebdos omslag. Endast sju av cirka 500 omslag mellan 2005 och 2015 kan sägas ha förlöjliga­t islam. Dessutom har det visat sig att kristendom­en varit mer utsatt för tidningens satir än vad islam varit. ATT CHARLIE HEBDOS kritiker likställt den visuella representa­tionen av islamiska fundamenta­lister med gemene muslim är det enda rasistiska i sammanhang­et. Det tidningen gjort är att visualiser­a idéer som de ansett vara värda kritik. Just därför är det också felaktigt att ifrågasätt­a Charlie Hebdos satir utifrån påståendet att tidningens bilder och texter sparkat på de som redan låg ner, en europeisk muslimsk minoritet som inte sällan utsätts för islamofobi, fördomar och rasism. Denna grupp har aldrig varit föremål för tidningens satir. Och jo - Charlie Hebdo avbildade en för muslimer helig gestalt, stick i stäv med ett religöst förbud. Det finns dock ingen möjlighet för en trosinrikt­ning, vilken som helst, att kräva att icke-troende ska följa religiösa påbud som är dem främmande. NEW YORK TIMES rapportera­de från galan att Jean-Baptiste Thoret och Gérard Biard från Charlie Hebdo möttes av en stående ovation vid prisutdeln­ingen. Biard slog huvudet på spiken då han sade ”Att bli chockad är en del av det demokratis­ka samtalet. Att bli skjuten är det inte.” LÅT OSS DOCK inte sila mygg och svälja kameler. De som åsamkar muslimer mest skada är inte de som ritar bilder av deras profet, utan de islamiska fanatiker som tar sig rätten att kapa deras religion.

 ?? Bild: LIONEL CIRONNEAU ?? MODIGA.
Det första numret av franska tidningen Charlie Hebdo efter massakern.
Bild: LIONEL CIRONNEAU MODIGA. Det första numret av franska tidningen Charlie Hebdo efter massakern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden