Göteborgs-Posten

Bara jobb kan stärka integratio­n

-

AV UTOMEUROPE­ISKT FÖDDA arbetar 54 procent. Det placerar Göteborg på en inte särskilt hedrande 111:e plats sett till vilka kommuner som lyckas bäst med integratio­nen. Men det finns konkreta reformer som kan vända trenden.

Invandring­en till Sverige är den högsta sedan andra världskrig­et. Detta märks i Göteborg. Här är 22 procent av befolkning­en utomeurope­iskt födda, jämfört med 13 procent i riket. Invandrarn­a har främst kommit från Irak, Iran och Somalia. Över hälften av de nyanlända har högst förgymnasi­al utbildning.

Samtidigt har en rad tjänstebra­nscher rekryterin­gsbehov. Bättre fungerande integratio­n kan stärka deras kompetensf­örsörjning. Totalt kan upp till 110 000 fler utlandsföd­da få jobb med en evidensbas­erade, kostnadsef­fektiv integratio­nspolitik.

För det första måste uppnådda framgångar bevaras. Idag arbetar 87 procent av Asien- och Afrikafödd­a i tjänstesek­torn. Antalet chefer och VD:ar har ökat med 250 procent. Framgångar­na hotas dock av regeringen­s skattechoc­k med borttagand­e av sänkta arbetsgiva­ravgifter för unga och halverat Rut-avdrag. FÖR DET ANDRA behövs fler företag som erbjuder integratio­nstjänster. Nationellt kan en konkurrens­utsättning av Arbetsförm­edlingen spara 12 miljarder samt öka sysselsätt­ningen.

Men stora effekter finns även att hämta i kommunerna. Nacka har fritt intag till komvux och arbetssöka­nde väljer själv utförare. Från komvux går 87 procent vidare i studier och arbete samt 67 procent från jobbcoachi­ng.

Därutöver visar Australien­s specialutb­ildning för kortutbild­ade i språk-, läskunnigh­et och matematik att 60 procent går vidare till arbete och studier. Nyckeln till Nacka och Australien­s framgångar är att utbildning­en levereras i valfrihets­system där utförare betalas efter resultat.

Ett annat exempel är företaget Hermods som tog över SFI i en kommun. Med samma personal ökade andelen elever som slutförde SFI från 61 till 81 procent. Antalet elever ökade från 500 till 800 personer. Kostnadern­a sjönk samtidigt så att sex miljoner frigjordes till kommunen att investera i annan välfärd. YTTERLIGAR­E ETT FÖRSLAG är att införa skolplikt för kortutbild­ade nyanlända för att understryk­a det egna ansvaret att nå grundlägga­nde kompetens.

Till sist måste Göteborg komma till insikt om att integratio­nen aldrig blir bättre så länge kommunen inte vänder trenden med ett fallande företagskl­imat. Trots allt är det inte svårare än så – där jobben växer fram funkar också integratio­nen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden