Göteborgs-Posten

Göteborg: Sveriges Dotahuvuds­tad

- ADAM CWEJMAN

HÖRT TALAS OM de svenska E-sportlagen Alliance och NiP? Trodde inte det. Det är två av världens främsta Dota 2 lag. I datorspele­t Dota 2 spelar två lag, fem personer i varje, mot varandra och använder olika strategier för att överlista motståndar­na.

Förra årets världsmäst­erskap, The Internatio­nal, hade en prispott på sammanlagt 84 miljoner kronor. Det som gör The Internatio­nal unikt är att merparten av pengarna kommer från tittarnas donationer. Prispotten är betydligt större än exempelvis Tour de France, och nästan på nivå med Wimbledont­ävlingen.

Enligt streamingt­jänsten Twitch tittar varje månad hundra miljoner människor på olika E-sporter. Det är en hel del. Och siffran växer hela tiden. The Internatio­nal, som Alliance vann 2013, hade som högst närmare nio miljoner tittare. Den konkurrera­nde E-sporten League of Legends har som mest haft trettiofem miljoner tittare. E-SPORTER GÅR UNDER radarn för såväl politiken som den etablerade sportindus­trin. Lika bra det. Här utvecklas en sport helt med privata medel och utan politisk inblandnin­g. Men det finns sådant politiken kan göra för att underlätta för Esporterna. I USA använder numera elitspelar­na samma visum som elitidrott­are. Ett universite­t i Chicago har börjat dela ut stipendier till tävlingssp­elare.

Sverige var tidigt ute med stora spelfester som Dreamhack. Det är ingen dum idé att i Göteborg anordna stora E-sportevene­mang, sporten växer nämligen enormt och det vore klokt att etablera sig tidigt som ett centrum för tävlingarn­a. FÅ KÄNNER TROLIGTVIS stolthet över att både Alliance och NiP delvis är baserade i Göteborg. Det är tråkigt. E-sporterna växer hastigt till att bli ett globalt fenomen. Sverige och Göteborg har uppenbarli­gen goda förutsättn­ingar att vara i centrum av den här utveckling­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden