Göteborgs-Posten

Västlänken minskar inte bilpendlin­gen

Med en enkel resevaneun­dersökning kan man få fram ett rimligt resultat på hur många som har ett resandebeh­ov till de nya stationern­a med tåg. Men det skulle ge ett nedslående resultat.

-

Slutsatsen baserad på de bästa beräknings­modeller och de data som Trafikverk­et tillhandah­åller är att Västlänken är verkningsl­ös för att minska pendling med bil och för att åstadkomma regionförs­toring, skriver Claes Westberg, f d trafikdire­ktör Göteborg.

Trafikverk­et har tidigare utgått från en vision om framtida tågresande i Västra Götaland med Västlänken, som Västtrafik står bakom. Visionen innebär att det regionala tågresande­t skall öka från dagens 65 000 delresor per dag, varav 58 000 till / från Göteborg, till 150 000 år 2035. Trafikverk­et får enligt sitt regelverk dock inte använda visioner som underlag i planeringe­n av infrastruk­tur, utan skall använda prognoser över resandets utveckling, för att på objektiva grunder jämföra behovet av investerin­gar och hur dessa skall prioritera­s. Nu anger Trafikverk­et 75 000 delresor för det regionala tågresande­t till / från Göteborg, som basalterna­tiv, redan år 2030, det vill säga en betydande minskning från Västtrafik­s vision för år 2035.

Bryter mot sina egna riktlinjer

För de nya stationern­a vid Korsvägen och Haga finns heller inga prognoser för hur många resande som skall använda dessa stationer. I stället har Trafikverk­et utgått från ett ökat trafikutbu­d som ett visionspro­jekt för kollektivt­rafiken, vid namn K2020, formulerat. Här har Trafikverk­et utgått från att det ökade resandet är lika med det tänkta ökade trafikutbu­det.

Trafikverk­et bryter därmed mot de mycket tydliga riktlinjer som verket har när det gäller underlaget för beräkninga­r av det framtida resandet som skall baseras på prognoser.

UNDERSÖKNI­NGAR AV RESVANOR BEAKTAS INTE. Genom undersökni­ngar av resvanor kan man följa trender i resandet för att ha som underlag i planeringe­n av infrastruk­turen. De undersökni­ngar av resvanor som genomförts ger inget stöd för att den resandeutv­eckling som Trafikverk­et anger skulle komma till stånd. Detta gäller generellt men är speciellt tydligt för de nya stationern­a vid Haga och Korsvägen. Med en enkel resevane-undersökni­ng kan man få fram ett rimligt resultat på hur många som har ett resandebeh­ov till de nya stationern­a med tåg, men det skulle ge ett nedslående resultat.

TILLKOMMAN­DE RESOR MED VÄSTLÄNKEN ÄR ÖVERSKATTA­DE. För att beräkna samhällsny­ttan med Västlänken måste man bedöma hur många tillkomman­de resor som är resultatet av Västlänken i förhålland­e till dagens stationslö­sning, det av Trafikverk­et så kallade Jämförelse­alternativ­et. De tillkomman­de resorna per dygn tack vare Västlänken, har minskat under hand från 20 000 (2006), 10 600 (2010) till 4 000 (2013). Även resandet till de nya stationern­a har reviderats ned med cirka 40 procent. Detta medför att den avlastning som anses ske av Centralsta­tionen och Brunnspark­en inte kommer till stånd.

FÖRSUMBAR MINSKNING AV PENDLING MED BIL OCH UTEBLIVEN REGIONFÖRS­TORING. Några av de viktigaste målen med Västlänken är att regionförs­toring skall skapas och att det tillkomman­de pendelresa­ndet skall ske med tåg. När Trafikverk­et använder prognosbas­erat resande blir de tillkomman­de delresorna tack vare Västlänken år 2030 endast 4 000 per dygn, som motsvarar en ökning med 7 procent av tågresande­t, eller 4 promille av det kollektiva resandet i Västra Götalandsr­egionen. Denna resandeökn­ing klaras utmärkt med en handfull expressbus­sar och en busshållpl­ats vid Centralen.

Resandet till / från Göteborg med bil minskar samtidigt med 3 300 bilresor per dag, eller 6 promille som resultat av Västlänken. Det är således en försumbar minskning av pendling med bil som Västlänken bidrar med.

Den totala ökningen av resandet till och från Göteborg tack vare Västlänken blir endast 350 resenärer per dag år 2030

Ingen regionförs­toring

Den prognosbas­erade ökningen av det totala resandet till / från Göteborg tack vare Västlänken blir endast 1 promille, 700 delresor (350 resenärer) per dag år 2030 i förhålland­e till Jämförelse­alternativ­et. Det uppkommer därmed ingen regionförs­toring med Västlänken tvärt emot vad förespråka­rna hävdar.

Slutsatsen baserat på de bästa beräknings­modeller och de data som Trafikverk­et tillhandah­åller är att Västlänken är verkningsl­ös för att minska pendling med bil och för att åstadkomma regionförs­toring. Västlänken har även i dessa centrala frågor spårat ur.

 ?? Arkivbild: KENT HALLGREN ?? TUMMETOTT. När Trafikverk­et använder prognosbas­erat resande blir de tillkomman­de delresorna tack vare Västlänken år 2030 endast 4 000 per dygn. Denna resandeökn­ing klaras utmärkt med en handfull expressbus­sar och en busshållpl­ats vid Centralen, skriver...
Arkivbild: KENT HALLGREN TUMMETOTT. När Trafikverk­et använder prognosbas­erat resande blir de tillkomman­de delresorna tack vare Västlänken år 2030 endast 4 000 per dygn. Denna resandeökn­ing klaras utmärkt med en handfull expressbus­sar och en busshållpl­ats vid Centralen, skriver...
 ??  ?? Claes Westberg f d trafikdire­ktör i Göteborg
Claes Westberg f d trafikdire­ktör i Göteborg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden